Cazul a luat amploare in 26 noiembrie 2010, cand reprezentanti SC Holcim SA au sesizat DIICOT cu privire la faptul ca au fost efectuate zece operatiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera din doua conturi atribuite acestei societati, deschise la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera ( Registrul National GES).
Numarul total al certificatelor transferate fara autorizatie se ridica la 1,6 milioane. Certificatele au o valoare de 24 de milioane de euro, informeaza Mediafax.
"In acest caz, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale "in rem", sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 42 alin 1-3 si art. 44 alin. 1 si 2 din Legea nr. 161/2003 si au obtinut autorizatii in vederea efectuarii de perchezitii asupra unor sisteme informatice", informeaza sursa citata.
Autoritatile au transmis cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia si Israel, in vederea obtinerii de informatii necesare solutionarii cauzei.
Se pare ca reteaua internationala de crima organizata care a atacat conturile Holcim Romania este aceeasi care a atacat si registrele de CO2 din Austria, Cehia si Grecia.
"Accesul neautorizat a fost depistat pentru ca, desi reprezentantii Holcim Romania autorizati sa acceseze conturile nu erau activi in momentul respectiv, acestia au primit automat informatii potrivit carora in conturile noastre aveau loc actiuni", au declarat, pentru Gandul, reprezentantii Holcim.
Holcim a reusit sa recupereze 600.000 de certificate. Celorlalte certificate, cu o valoare de 15 milioane de euro, li s-a pierdut urma.
Sursa: Antena3
Jandarmeria: Echipamente anti-revolta de peste 42 mil. lei... Arad: Angajatii CNADNR acuzati ca au luat mita de la AC/DC, scosi de sub urmarire penala...