- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un nas necurățat cum trebuie în cazul copiilor poate crea un disconfort mare, dar și banale otite ori gastro-enterocolite, motiv pentru care este deosebit de important să știi cum se realizează, în mod corect, această procedură.
Octavia Geamănu a stat de vorbă cu medicul ORL Marius Ursuleanu, care a explicat cum se face curățarea nasului copiilor.
”Întotdeauna, pe lângă Batista bebelușului, adresarea la un medic specialist ORL este obligatorie. Să se observe potențialul unei complicații și a unei eventuale rinite pe care o are micul pacient, pentru că orice rinită poate să declanșeze otite, sinuzite, laringite, bronșite, gastro-enterocolite.”, a spus medicul Marius Ursuleanu.
”La ora actuală se folosesc foarte mult sprayurile pentru a îndepărta secrețiile nazale. Toate acestea conțin o cantitate foarte mare de cortizon, există riscul să se producă o dependență de acestea. Viitorul copilului ese că se pregătește terenul spre o rinită cronică hipertrofică și, odată cu intrarea la pubertate, rinita cronică hipertrofică reală.”, a mai precizat medicul.
În fața unui copil de 2-6 ani care tot timpul prezintă secreții nu se pun produse care conțin nafazolină. Nu se administrează, până la șase ani, Nazonex, Avamix, Frixonaze și nu se dau antibiotice și antiinflamatorii absolut la orice componentă de rinită acută catarală.
Pentru a-i curăța nasul se fac spălături cu ser fiziologic, care trebuie să fie călduț, pentru că dacă unui copilaș i-a curs o săptămână nasul, secrețiile mucopurulente care se găsesc pe planșeu se întăresc, fac dopuri la nivelul planșeului care pot fi interpretate.
”O greșeală foarte frecvent întâlnită este curățirea urechii cu bețișoare, bețișoare sau sprayuri nazale. În primul rând bețișoarele împing secrețiile ceruminoase. și se dezvoltă un dop de cerumen iar a doua problemă, se pot dezvolta otite externe care sunt din ce în ce mai dese. Cea mai dureroasă boală de ureche. Secrețiile ceruminoase se elimină singure din interior spre exterior, noi nu trebuie decât să venim cu buricele degetului și să facem manevra de a curața din interior spre exterior mirezia.”, a declarat medicul Ursuleanu.
A obliga copilul să nu mănânce înghețată ca să nu facă roșu în gât este o greșeală. ”De ce face roșu în gât? Din cauza mediului de colectivitate în care se dezvoltă acel copil, deficitul imun pe care poate să îl aibă, terenului alergic pe care poate să fie prezent. Acei copii care fac repetate amigdalite acute nu fac pe că au băut rece, înghețată, mai repede putem să aruncăm vină pe aerul condiționat care conțin germeni foarte agresivi pentru mucoasa, decât pe înghețată. ”, a mai precizat el.
O tânără studentă a fost condamnată la închisoare după 4 ani de la producerea accidentului.... Subiecte Fizică BAC 2019 - Vezi subiecte și bareme! Ce a picat...