Antena Căutare

Guvernul a aprobat modificări la Programul „Noua casă". Ce trebuie să facă beneficiarii

Guvernul a aprobat modificarea programului „Noua casă”. Noutatea adoptată prin hotărâre de Guvern este că beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor.

Bloc în București
Guvernul a aprobat modificări la Programul "Noua casă". | Shutterstock

HG pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua casă", a fost adoptată miercuri de Guvern, potrivit news.ro.

Citește și: Schimbare majoră la programul Rabla pentru electrocasnice 2022. Care sunt principalele modificări și ce aparate sunt eliminate

Ce modificări au fost aduse la Programul "Noua casă”

„Actul normativ introduce o modificare potrivit cărora beneficiarii au obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor conform normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toata durata finanţării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei. Această prevedere se aplică tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, a transmis Guvernul.

Citește și: Alexandru Rafila anunţă măsurile de relaxare propuse pentru a intra în vigoare în perioada următoare. Ce se va întâmpla cu masca

Ministerul de Finanţe a anunțat că Programul „Noua casă" va avea garanţii de 1,5 miliarde de lei în anul 2022

”Ministerul Finanţelor a alocat un plafon de garanţii de 1,5 miliarde lei pentru anul 2022, potrivit art.1 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Noua casă". Totodată, beneficiarii vor depune către finanţatori o cerere de finanţare, însoţită de promisiunea bilaterală de vânzare a locuinţei. După depunerea cererii, finanţatorul va formula o promisiune unilaterală de creditare în condiţiile împărţirii proporţionale a riscurilor şi pierderilor cu statul, sub rezerva obţinerii unei promisiuni de garantare”, a precizat Ministerul de Finanţe.

Citește și: Ce alocație vor avea copiii începând cu anul 2022. Tinerii vor primi mai mulți bani din ianuarie

Programul ”Noua Casă” este un program guvernamental pentru persoanele fizice care vor o locuință și au nevoie de credite bancare garantate de stat.

“Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 Euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Programul ”Noua Casă” este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, în cadrul căruia au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, de la lansarea Programului, în anul 2009 şi până la sfârşitul lunii decembrie a anului 2021, a anunțat Ministerul de Finanțe.

Pe parcursul anului 2021, statul a acordat 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 miliarde lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei.

Interviu din buncărul lui Volodimir Zelenski. Reacția lui când e întrebat de familia sa, care se ascunde în altă parte... Rezultate extrageri Loto 3 martie 2022. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x