Antena Căutare

In Romania, sute de copii mor in primul an de viata pentru ca parintii nu-si permit sa cumpere un vaccin

In multe cazuri, parintii nici macar nu stiu de existenta vaccinului pneumococic sau nu-si permit sa-l cumpere. Este un ser care ar putea salva bebelusii de o boala extrem de grava. Meningita pneumococica e cauza pentru un sfert din decesele din randul nou-nascutilor.

La Resita, o gradinita a fost inchisa, dupa ce unul dintre copiii care invata acolo a ajuns la spitalul de boli infectioase.

Mult mai grav a fost un copil din Brasov. In urma cu doi ani a intrat in coma, din cauza bolii. “Initial ni s-a spus foarte clar ca nu va trai si n-avea cum sa traiasca pentru ca avea o tulpina destul de rara de pneumococ”, declara parintii micutului.

Acestora nu li s-a spus niciodata de existenta vaccinului antipneumococic. “Ne-au intrebat apoi, de un vaccin, daca l-am facut, un vaccin antipneumococic. Daca am fi stiut de acest vaccine, n-am fi patit asa o chestie grava“.

In farmacii, serul costa 300 de lei. Parintii, insa, fie nu-l cunosc, fie nu si-l permit. Studiile arata ca numai doi dintr-o suta isi vaccineaza copiii impotriva pneumococului, desi microbul e raspunzator de peste un sfert din decesele copiilor, in primul an de viata.

La noi, vaccinul nu este inclus in calendarul de imunizari gratuite. Asta desi 23 de tari europene l-ai inclus deja in schemele de vaccinare, iar in Romania rata mortalitatii infantile e de doua ori mai mare decat media europeana.

Iarna isi intra in drepturi: Astazi, au cazut primele ninsori... Cutremur de 4,8 grade pe scara Richter in Marea Neagra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x