Antena Căutare

Ion Iliescu ar fi schimbat pedeapsa capitala aplicata Ceausestilor in detentie pe viata

Un document care ar putea schimba istoria revolutiei din 1989 a fost prezentat de Asociatia 21 Decembrie 1989 si publicatia electronica Lumea Justitiei. Este vorba despre un decret care ar purta semnatura lui Ion Iliescu, prin care ar fi fost comutata pedeapsa capitala aplicata in acea zi cuplului Nicolae si Elena Ceausescu in detentie pe viata. Fostul presedinte Ion Iliescu spune ca documentul prezentat este o "facatura ordinara" si sustine ca scrisul de pe act nu ii apartine.


Potrivit documentului prezentat, motivul inaintat de Ion Iliescu, autointitulat "presedinte interimar al Romaniei", este ajutorul oferit de Nicolae Ceausescu pentru "stoparea varsarii de sange prin ordine ferme date trupelor de securitate".

Ion iliescu: Este o facatura ordinara!

Fostul presedinte Ion Iliescu sustine insa ca documentul prezentat de Teodor Maries ca fiind un decret semnat de el in 25 decembrie 1989 prin care ar fi trebuit sa se comute pedeapsa sotilor Ceausescu in inchisoare pe viata este o "facatura ordinara" si ca scrisul de pe act nu ii apartine.

"Teodor Maries, acest impostor, se tine de provocari. Este slujbasul puterii. Se gandesc tot felul de diversiuni pentru a sustrage oamenilor atentia de la problemele care-i framanta. Acest individ lanseaza o noua provocare cum ca eu pe 25 decembrie as fi semnat un decret prin care sa fi comutat pedeapsa sotilor Ceausescu de la pedeapsa cu moartea la pedeapsa cu condamnarea pe viata", a declarat Ion Iliescu, potrivit Mediafax.

"Ei au facut acum un text pentru acest decret ca si cum mi-ar apartine mie si vor sa copieze scrisul meu. Orice om care se uita atent la scrisul de la decretul pe care l-am redactat si semnat cu acesta va vedea diferenta. Au fotografiat cumva semnatura mea, care seamana, aduce cu semnatura mea. Cu asta vrea Maries sa convinga lumea ca as fi semnat acel decret", a mai spus Iliescu.

Presedintele de onoare al PSD a mai mentionat ca in ziua de 25 decembrie 1989, data care apare pe decret, nu a fost "niciodata" singur. "Documentul prezentat azi este datat 25 decembrie (n.r. - 1989). In acea zi nu am fost singur niciodata. Ma aflam in sediul Ministerului Apararii de atunci si eram cu totii. Si cu Petre Roman, si cu Gelu Voican Vociulescu, si cu Silviu Brucan. In acea zi s-a petrecut procesul si in acea seara s-a intors Generalul Stanculescu de la Targoviste cu filmul care s-a realizat atunci", a mai spus Iliescu.

Acesta este textul documentului prezentat:

"Presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale, asigurand interimatul functiei de presedinte al Romaniei, examinand dosarul nr. 1/P/1989 si sentinta Tribunalului Militar Exceptional, pronuntata astazi, 25 decembrie 1989, luand in considerare faptul ca in vederea stoparii varsarii de sange condamnatul Ceausescu Nicolae a luat parte activa la incetarea luptelor din partea tuturor trupelor de securitate printr-un ordin ferm dat in acest sens, decreteaza:

1. Se comuta pedeapsa capitala privindu-l pe condamnatul Ceausescu Nicoale la detentie pe viata

2. Se comuta pedeapsa capitala privind pe condamnata Ceausescu Elena la detentie pe viata

3. Dispozitiile articolelor 1 si 2 nu aduc nicio alta atingere dispozitiilor sentintei numarul 1 din 25 decembrie 1989 privind susnumitii condamnati"

Cursa cu peripetii pentru un avion Tarom cu 20 de pasageri la bord... Bucurestiul va avea un spital mobil. Clinica va costa primaria Capitalei 4 milioane de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x