Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Animatie: Vaiana

La 30 de ani de la Revoluție: Proces istoric pentru victimele violenței declanșate în România după căderea lui Nicolae Ceaucescu

Potrivit publicației spaniole El Mundo, pe banca inculpaților se află fostul președinte Ion Iliescu, considerat instigatorul violenței care a luat viața a sute de oameni după încheierea dictatori lui Ceaucescu în 1989. Iliescu fusese ministrul tiranului și a luat cârma țării. Astăzi are 89 de ani și respinge toate acuzațiile.

Elena Bancila cu fotografia fiului ei Bogdan Stan, ucis la 22 decembrie 1989

www.elmundo.es / DANIEL MIHAILESCU AFP

Pe 22 decembrie 1989, Bogdan Stan a luat o cafea înainte de a merge să se manifeste împotriva regimului comunist român. Mama lui nu l-a mai văzut viu. Acum așteaptă răspunsuri în procesul fostului președinte Ion Iliescu pentru „crime împotriva umanității”.

Elena Băncilă, în vârstă de 75 de ani, este una dintre cele 5.000 de parți civile din acest proces istoric a cărui faza preliminară începe vineri la București în fața Înaltei Curți de Casație si Justiție (ICCJ).

Pe banca acuzatului se află fostul președinte Ion Iliescu, judecat pentru „crime împotriva umanității”. Familiile victimelor îl consideră instigatorul violenței care a luat viața a sute de români după căderea dictatorului Nicolae Ceaucescu, la 22 decembrie 1989.

În acea zi, Bogdan Stan, în vârstă de 21 de ani, a suferit o rană letală prin împușcare când a „apărat” sediul televiziunii publice, „atacat de teroriști”, conform versiunii autorităților vremii. Un număr de 72 de persoane au fost ucise în acel loc.

Până pe 22 decembrie, armata și poliția au tras asupra mulțimii din ordinul lui Ceaucescu. Dar majoritatea victimelor, peste 900, și-au pierdut viața după căderea dictatorului. Deci cine a ucis?

Ion Iliescu, fost ministru al Tineretului din perioada lui Nicolae Ceaucescu, a luat cârma țării punându-se în fruntea Frontului Salvării Naționale (FSN). Potrivit urmăririi penale, el a orchestrat o „mare operațiune de distragere și dezinformare” pentru a „obține legitimitate în ochii oamenilor”.

Citește și: 30 de ani de la Revoluție. Ce scrie presa internațională despre Nicole Ceaușescu și „românii care s-au ridicat în fața tiraniei”

Cercetări interminabile. Mama lui Bogdan Stan își strigă durerea

Astăzi, la 89 de ani, acest fost birocrat comunist, ales primul președinte al României democratice (1990-1996 și apoi 2000-2004), respinge acuzațiile.

În acest proces care va dura luni întregi, el este judecat pentru moartea a 862 de persoane, victime ale „focurilor haotice și fatidice” care au provocat și 2.150 de răniți între 22 și 31 decembrie. Pe lângă Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican-Voiculescu și fostul șef al aviației militare Iosif Rus sunt judecați pentru „crime împotriva umanității”.

Citește și: Gelu Voican Voiculescu rupe tăcerea după 30 de ani de la Revoluție

Scopul era „să semeni teroarea, să-i ții pe români închiși acasă, astfel încât Iliescu să se poată așeza în fruntea țării”, spune Bancilă, arătând pantalonii plini de sânge pe care fiul său îl purta în acea noapte.

Supraviețuitorii și familiile victimelor au asistat la o investigație nesfârșită de 30 de ani, care a fost relansată definitiv în 2016.

"Prezența în poziții înalte a oamenilor al căror interes era să ascundă adevărul, a deturnat ancheta și a întârziat procesul", a declarat Marius Mioc, un revoluționar din 1989, activ de la începutul răscoalei anticomuniste.

Sursa material: https://www.elmundo.es/

Citește și: La 30 de ani de la Revoluție, România poate primi un premiu Oscar! Irina Margareta Nistor a văzut totul în Decembrie 1989: „Mă aflam acolo în acele zile”

Recomandari