Pe 22 decembrie 1989, Bogdan Stan a luat o cafea înainte de a merge să se manifeste împotriva regimului comunist român. Mama lui nu l-a mai văzut viu. Acum așteaptă răspunsuri în procesul fostului președinte Ion Iliescu pentru „crime împotriva umanității”.
Elena Băncilă, în vârstă de 75 de ani, este una dintre cele 5.000 de parți civile din acest proces istoric a cărui faza preliminară începe vineri la București în fața Înaltei Curți de Casație si Justiție (ICCJ).
Pe banca acuzatului se află fostul președinte Ion Iliescu, judecat pentru „crime împotriva umanității”. Familiile victimelor îl consideră instigatorul violenței care a luat viața a sute de români după căderea dictatorului Nicolae Ceaucescu, la 22 decembrie 1989.
În acea zi, Bogdan Stan, în vârstă de 21 de ani, a suferit o rană letală prin împușcare când a „apărat” sediul televiziunii publice, „atacat de teroriști”, conform versiunii autorităților vremii. Un număr de 72 de persoane au fost ucise în acel loc.
Până pe 22 decembrie, armata și poliția au tras asupra mulțimii din ordinul lui Ceaucescu. Dar majoritatea victimelor, peste 900, și-au pierdut viața după căderea dictatorului. Deci cine a ucis?
Ion Iliescu, fost ministru al Tineretului din perioada lui Nicolae Ceaucescu, a luat cârma țării punându-se în fruntea Frontului Salvării Naționale (FSN). Potrivit urmăririi penale, el a orchestrat o „mare operațiune de distragere și dezinformare” pentru a „obține legitimitate în ochii oamenilor”.
Cercetări interminabile. Mama lui Bogdan Stan își strigă durerea
Astăzi, la 89 de ani, acest fost birocrat comunist, ales primul președinte al României democratice (1990-1996 și apoi 2000-2004), respinge acuzațiile.
În acest proces care va dura luni întregi, el este judecat pentru moartea a 862 de persoane, victime ale „focurilor haotice și fatidice” care au provocat și 2.150 de răniți între 22 și 31 decembrie. Pe lângă Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican-Voiculescu și fostul șef al aviației militare Iosif Rus sunt judecați pentru „crime împotriva umanității”.
Citește și: Gelu Voican Voiculescu rupe tăcerea după 30 de ani de la Revoluție
Supraviețuitorii și familiile victimelor au asistat la o investigație nesfârșită de 30 de ani, care a fost relansată definitiv în 2016.
Sursa material: https://www.elmundo.es/
Momente de groază! Un bărbat s-a aruncat de pe un bloc cu zece etaje, din Brașov!... Secretul a fost dezvăluit! Ceasul purtat de Nicolae Ceaușescu în momentul execuției, detaliu bizar! Ce conținea, de fapt...