- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Irina Margareta Nistor, critic de film şi director al Festivalului de Psihanaliză şi Film, consideră că românii sunt astăzi mai puţin solidari decât în urmă cu 30 de ani, că nu ştiu să respecte libertatea, a cărei înţelegere presupune o anumită educaţie.
Invitată în platoul celor de la Observator, Irina Margareta Nistor a dezvăluit mai multe despre filmul „Cadoul de Crăciun”, ce prezintă situația ce apare într-o familie dupa ce un băiat trimite o scrisoare către Moș Crăciun în Decembrie 1989, în care îi spune că părintii săi își doresc moartea dictatorului Nicolae Ceaușescu.
IRINA MARGARETA NISTOR, DEZVĂLUIRI CUTREMURĂTOARE DESPRE REVOLUȚIA DIN 1989
”Mă aflam la Televiziunea Română. Lucram acolo şi în toate zilele alea am fost acolo. Ştiu cât a fost de intens şi de năucitor totul, în egală măsură, cât de confuze au fost lucrurile. Mă deranjează teribil când cineva spune „aşa-zisa Revoluţie”. Nu. A existat o revoluţie, chit că alţii şi-au însuşit-o după, dar a existat o revoluţie, oameni care realmente au luptat, iar ceilalţi, lovitură de stat şi celelalte, au mers în paralel. Aş vrea să fie două lumi paralele: una curată şi una murdară. Şi nu ar trebui amestecate niciodată”, a declarat Irina Margareta Nistor pentru News.ro.
Imagine de la Revoluția din Decembrie 1989
- CITEȘTE ȘI: Documente-bombă CIA despre dărâmarea lui Ceaușescu! Cine trebuia să îi ia locul dictatorului!
”Românii, astăzi, cred că arată mult mai puţin solidari, excluzându-i pe cei care sunt în afara graniţelor. În interior m-aş bucura să existe suflul ăla din zilele din decembrie 1989, când probabil că şi exista un duşman comun şi atunci e mai uşor să te solidarizezi, deşi ne-a trebuit destul de mult, comparativ cu polonezii.
Cu atât mai grav mi se pare să nu ştim să ne respectăm libertatea asta. Poate că ea a venit fără să existe o pregătire prealabilă. Cred că şi libertatea se învaţă, aşa cum înveţi un copil ce are voie, ce se cuvine şi ce nu. Când le ai pe toate brusc e ca atunci când intri într-un magazin de jucării şi le vrei pe toate deodată. Dacă ţi se explică că unele sunt utile, altele nu, atunci reacţiile probabil că sunt altfel. Dar asta presupune un anumit tip de educaţie”.