Revoluția din România a fost ultima dintre cele apărute în 1989 și a dus la prăbușirea modelului sovietic în Europa de Est. Căderea lui Nicolae Ceaușescu a fost cea mai sângeroasă eliminare a unui conducător din funcție.
Trei titluri mari circulă astăzi prin presa internațională. În Spania, elmundo.es: „30 de ani de revoluție în România: recordul sângeros al domino-ului sovietic”. În Scoția, scotsman.com, „Uciderea zilei de Crăciun: memoria lui Ceaușescu nu moare niciodată”. BBC, a postat pe pagina sa de internet un reportaj cu numele: „Căderea lui Ceaușescu: Când românii s-au ridicat în fața tiraniei”
BBC: „Căderea lui Ceaușescu: Când românii s-au ridicat în fața tiraniei”
Dintre toate revoluțiile care au străbătut Europa de Est în urmă cu 30 de ani în iarna anului 1989, răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, a fost cea mai sângeroasă.
Dar puține regimuri comuniste fuseseră la fel de brutale ca ale lor, dominând fiecare aspect al vieții de zi cu zi.
Răscoala a început în orașul vestic Timișoara, unde un pastor local, László Tőkés, a luat o poziție împotriva autorităților și enoriașii săi fideli au stat cu el.
László Tőkés spune Istoria Martorilor despre căderea lui Ceaușescu și cum a început revoluția în afara casei sale.
Potrivit wikipedia.org, László Tőkés este unul din liderii politici ai comunității maghiare din România, de profesie pastor reformat. Înainte de 1989 s-a remarcat ca opozant față de autoritățile regimului comunist din România. Încercarea de mutare a lui de la Timișoara a fost scânteia care declanșat Revoluția română din 1989.
El Mundo, Spania: „30 de ani de revoluție în România: recordul sângeros al domino-ului sovietic”
Țara încă încearcă să-și rezolve problemele cu tranziția haotică care a adus democrația după executarea lui Nicolae și Elena Ceaușescu.
Nicolae Ceaușescu își ridică mâna de la balconul Palatului Prezidențial. O mână desfăcută, obosită să salut un oraș care nu există. Dictatorul român vorbește publicului său fantomă dintr-o încăpere de ciment transformată într-un simbol al unui regim blocat și care ignora realitatea. Mai jos, românii în carne și oase, cei care chiar există, și-au pierdut frica și strigă „libertate”. Flămânzi, dezbrăcați și îngroziți în mijlocul lunii decembrie, ei se confruntă în cele din urmă cu călăul.
Materialul publicat unul premium și poate fi văzut integram pe site-ul spaniol elmundo.es, contra cost.
Citește și: 20 decembrie, ziua care a schimbat istoria României de trei ori
The Scotsman, Scoția: Uciderea zilei de Crăciun: memoria lui Ceaușescu nu moare niciodată
„Dictator și soția executați“ , a țipat prima pagină The Scotsman on Boxing Day, în 1989. „Final sângeros pentru măcelarul din București“.
(...) Lucrătorul IT Radu Șerban, care acum locuiește la Edinburgh alături de soția sa, Andreia, și de fiul lor mic, Tudor, avea doar 11 ani când revoluția a izbucnit în orașul său natal, București. Își amintește că petrecuse zile întregi întins pe podeaua apartamentului său, în întuneric. (...)
El își amintește: „Mama a pus pături și perne pe podea și a trebuit cu toții să stăm pe podea și am stat acolo toată ziua și noaptea”
Vezi materialul complet pe www.scotsman.com
La 30 de ani de la Revoluție, România poate primi un premiu Oscar! Irina Margareta Nistor a văzut totul în Decembrie 198... Momente de groază! Un bărbat s-a aruncat de pe un bloc cu zece etaje, din Brașov!...