Antena Căutare

30 de ani de la Revoluție. Ce scrie presa internațională despre Nicole Ceaușescu și „românii care s-au ridicat în fața tiraniei”

După 30 de ani de la Revoluție, Nicolae Ceaușescu și dictatura sa barbară sunt subiecte de mare interes pentru presa din străinătate. Iată cum se vede din exterior România anilor 1989 și cea din 2019. BBC a realizat un reportaj video despre „românii care s-au ridicat în fața tiraniei”.

30 de ani de la Revoluție. Ce scrie presa internațională despre Nicole Ceaușescu și „românii care s-au ridicat în fața tiraniei” Galerie
Revoluția din România prin ochii presei din străinătate

Revoluția din România a fost ultima dintre cele apărute în 1989 și a dus la prăbușirea modelului sovietic în Europa de Est. Căderea lui Nicolae Ceaușescu a fost cea mai sângeroasă eliminare a unui conducător din funcție.

Trei titluri mari circulă astăzi prin presa internațională. În Spania, elmundo.es: „30 de ani de revoluție în România: recordul sângeros al domino-ului sovietic”. În Scoția, scotsman.com, „Uciderea zilei de Crăciun: memoria lui Ceaușescu nu moare niciodată”. BBC, a postat pe pagina sa de internet un reportaj cu numele: „Căderea lui Ceaușescu: Când românii s-au ridicat în fața tiraniei”

BBC: „Căderea lui Ceaușescu: Când românii s-au ridicat în fața tiraniei”

Dintre toate revoluțiile care au străbătut Europa de Est în urmă cu 30 de ani în iarna anului 1989, răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, a fost cea mai sângeroasă.

30 de ani de la Revoluție. Ce scrie presa internațională despre Nicole Ceaușescu și „românii care s-au ridicat în fața tiraniei”

Dar puține regimuri comuniste fuseseră la fel de brutale ca ale lor, dominând fiecare aspect al vieții de zi cu zi.

Răscoala a început în orașul vestic Timișoara, unde un pastor local, László Tőkés, a luat o poziție împotriva autorităților și enoriașii săi fideli au stat cu el.

László Tőkés spune Istoria Martorilor despre căderea lui Ceaușescu și cum a început revoluția în afara casei sale.

Potrivit wikipedia.org, László Tőkés este unul din liderii politici ai comunității maghiare din România, de profesie pastor reformat. Înainte de 1989 s-a remarcat ca opozant față de autoritățile regimului comunist din România. Încercarea de mutare a lui de la Timișoara a fost scânteia care declanșat Revoluția română din 1989.

El Mundo, Spania: „30 de ani de revoluție în România: recordul sângeros al domino-ului sovietic”

Țara încă încearcă să-și rezolve problemele cu tranziția haotică care a adus democrația după executarea lui Nicolae și Elena Ceaușescu.

30 de ani de la Revoluție. Ce scrie presa internațională despre Nicole Ceaușescu și „românii care s-au ridicat în fața tiraniei”

Nicolae Ceaușescu își ridică mâna de la balconul Palatului Prezidențial. O mână desfăcută, obosită să salut un oraș care nu există. Dictatorul român vorbește publicului său fantomă dintr-o încăpere de ciment transformată într-un simbol al unui regim blocat și care ignora realitatea. Mai jos, românii în carne și oase, cei care chiar există, și-au pierdut frica și strigă „libertate”. Flămânzi, dezbrăcați și îngroziți în mijlocul lunii decembrie, ei se confruntă în cele din urmă cu călăul.

Materialul publicat unul premium și poate fi văzut integram pe site-ul spaniol elmundo.es, contra cost.

Citește și: 20 decembrie, ziua care a schimbat istoria României de trei ori

The Scotsman, Scoția: Uciderea zilei de Crăciun: memoria lui Ceaușescu nu moare niciodată

30 de ani de la Revoluție. Ce scrie presa internațională despre Nicole Ceaușescu și „românii care s-au ridicat în fața tiraniei”

Revoluția din România prin ochii presei din străinătate

„Dictator și soția executați“ , a țipat prima pagină The Scotsman on Boxing Day, în 1989. „Final sângeros pentru măcelarul din București“.

(...) Lucrătorul IT Radu Șerban, care acum locuiește la Edinburgh alături de soția sa, Andreia, și de fiul lor mic, Tudor, avea doar 11 ani când revoluția a izbucnit în orașul său natal, București. Își amintește că petrecuse zile întregi întins pe podeaua apartamentului său, în întuneric. (...)

El își amintește: „Mama a pus pături și perne pe podea și a trebuit cu toții să stăm pe podea și am stat acolo toată ziua și noaptea”

Vezi materialul complet pe www.scotsman.com

Citește și: 30 de ani la Revoluție! Au trecut cu tancul peste Radu, care și-a dorit libertatea nostră, a tuturor! „Nu mai erai băiatul frumos pe care-l știam, te-au mutilat la impact”

La 30 de ani de la Revoluție, România poate primi un premiu Oscar! Irina Margareta Nistor a văzut totul în Decembrie 198... Momente de groază! Un bărbat s-a aruncat de pe un bloc cu zece etaje, din Brașov!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x