Domnul Vasilescu locuieste intr-o cladire veche, cu doua etaje de pe strada Aurel Vlaicu. De o parte si de alta, case la fel de inalte. Asta pana acum 4 ani, cand peisajul s-a schimbat. Patru etaje, sapte si acum noua, fara parter: asa a rasarit o cladire care depaseste cu mult limita de 13 metri a zonei.
Vecinii au contestat in instanta autorizatia de constructie, au castigat in 2011, dar cladirea ramane in picioare, iar nimeni nu intelege de ce. Daca maine deputatii schimba legea, cladiri precum cea din Aurel Vlaicu ar putea sa rasara oriunde. O astfel de relaxare asteapta si turnul de la Razoare. El are 100 de metri inaltime si 25 de etaje, ceea ce inseamna un surplus de trafic pentru Razoare, si asa aglomerata.
Noua lege accepta orice. Fara limita de inaltime, spatiu verde sacrificat, distante clare intre cladiri sau simplu drept la intimitate in propria curte. Singurele protejate raman zonele istorice, cele verzi si monumentele. Chiar si pentru ele, deputatii asteapta intelegere, o derogare de 20%. Mai exact, intr-o zona cu limita maxima de 4 etaje, sa fie aprobate 5.
Este unicul compromis acceptat. In rest, urbanismul devine o chestiune de bani. Oricine poate plati o aprobare, o si primeste. Este initiativa deputatilor PSD de Constanta Antonella Marinescu si Eduard Martin.
Legea Urbanismului trebuia sa fie votata maine in Parlament. Cum deputatii n-au ajuns la un acord, dezbaterile se vor prelungi.