- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Crucea ca obiect mantuitor intra in "recuzita" crestina din momentul invierii Domnului. "Ea nu mai este unealta de tortura, ci simbol al mantuirii", ne spune doamna Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu". Despre Cruce, ca simbol mantuitor, exista numeroase si foarte frumoase legende apocrife.
"Literatura apocrifa a suplimentat informatia, i-a acordat o aura usor misterioasa. Sunt atestari de prin secolele al II-lea, al III-lea, iar cele mai multe texte isi au radacinile in Orientul crestin. Le gasim bine reprezentate si in literatura romana incepand cu secolele al XV-lea si al XVI-lea, pana recent. Exista un ciclu intreg despre lemnul crucii."
De ce este Crucea mantuitoare? "Era mesajul care interesa pe toata lumea", continua doamna Sabina Ispas. "Atunci cand Adam era pe moarte, a cerut un semn ca Dumnezeu l-a iertat. Iar Seth i-a adus, cu invoirea Lui Dumnezeu si cu mijlocirea ingerului, o mladita din Pomul Raiului cu care i-a fost inconjurata fruntea dupa ce a murit. Cel putin in traditia ortodoxa, pe fruntea decedatului se pune o bentita cu cruce. Din aceasta ramura adusa lui Adam a crescut copacul care a fost taiat si din care s-a facut crucea lui Iisus. Crucea este arborele - un arbore cosmic daca gandim la modul imagistic - acest arbore al Mantuirii provine din acelasi Rai unde Adam a gresit. Iisus este numit un al doilea Adam, iar prin sacrificiul lui, pe Crucea a carei substanta vine din Gradina Raiului, s-a produs mantuirea. Este una dintre explicatiile legendei. "
Tot articolul, in Jurnalul National