- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Toti pacientii din Romania care acceseaza servicii de urgenta nu trebuie sa plateasca nimic. Deci sunt gratuite, ca si pana acum. De asemenea, nu este vorba de privatizarea niciunei parti din ceea ce inseamna structurile de urgenta ale statului, cu atat mai mult de privatizarea SMURD-ului. (...) Singura problema pe care noi ne-am pus-o a fost foarte simpla. De vreme ce avem niste servicii relativ bune, aceste servicii ar trebui extinse si in acele zone in care nu reusim sa ajungem in acest moment", a afirmat Lucian Duta, joi seara, la postul public de televiziune.
El a spus ca, in ceea ce priveste legea sanatatii, se merge pe ideea ca, daca statul, pe o anumita perioada de timp, nu-si poate permite sa faca unele investitii, poate inchiria, eventual, de la sistemul privat.
"Aceasta nu inseamna neaparat ca sistemul privat intra in competitie cu statul pe criterii comerciale, asa cum s-a tot vehiculat zilele acestea, ci poate sa insemne ca numai o parte din totalul de servicii eventual o dai catre sistemul privat. Mai mult de atat, chiar daca se va da o parte dintre aceste servicii in administrarea sistemului privat, sa spunem 10-15%, neexistand posibilitatea ca acesta sa se extinda pentru ca eu, ca stat, vin si statuez acest lucru, pacientii, in continuare, nu vor trebui sa plateasca nimic, indiferent ca acest serviciu este facut de stat sau privat. Nu stiu pe cine deranjeaza faptul ca, avand mai multi furnizori de servicii, salvarea ajunge la pacient mai repede", a explicat Duta.
Seful CNAS a mai spus ca toate cele 42 de case judetene de sanatate sunt politizate si a sustinut necesitatea politizarii functiei de presedinte al CNAS.
"Avem 42 de case judetene politizate, ramane sa mai existe o singura functie politizata, aceea de presedinte al CNAS, care, dupa cum ati vazut, ii confera chiar si grad de ministru delegat. Motivatia este foarte simpla. Statul trebuie sa-si exercite in continuare parghiile de control asupra asiguratorilor privati in primul rand, statul intelegand inclusiv guvernele care se succed astfel incat pacientul in final sa fie sigur ca le oferim serviciile de care au nevoie la standarde la care trebuie. Aceasta este motivatia pentru care presedintele Casei trebuie sa fie un om politic", a explicat Duta.
Potrivit acestuia, institutia pe care o conduce nu detine parghiile de control in ceea ce priveste cheltuirea banilor care pleaca de la CNAS catre furnizorii de servicii.
"De exemplu, eu nu pot controla spitalele cum cheltuiesc banii pentru ca n-am dreptul legal, asa sunt facute legile. Asiguratorii privati sunt raspunzatori de controlul tehnic al cheltuirii banilor in relatia cu furnizorii, CNAS trebuie sa fie foarte atenta daca sunt respectate criteriile de cheltuire a acestor bani si mai ales criteriile de calitate catre pacient", a adaugat Lucian Duta.
Termenul de dezbatere a proiectului de lege a sănătăţii a fost prelungit cu cel puţin încă 30 de zile, a declarat, vineri, Cristian Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dupa intalnirile cu reprezentantii Camerei de Comert Romano - Americane (AmCham) si ai Federatiei Solidaritatea Sanitara.
Sursa: Antena3
Foto: Intactimages