Masa de Crăciun este mai scumpă în acest an! Pesta porcină crește prețurile

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, scumpirea cărnii de porc dă peste cap planurile gospodinele pentru masa festivă. Unele dintre ele se gândesc deja cum să înlocuiască produsele tradiţionale. Asta pentru că preţul cărnii de porc s-a dublat în această perioadă, din cauza pestei porcine.

Este forfotă mare în fabricile de mezeluri din ţară. La Harghita, procesatorii se plâng că sunt nevoiţi să aducă carne de porc din Uniunea Europeană.

Aşadar, porcii sunt mai puţini şi costă tot mai mult. Faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, un kilogram de carne de porc se vinde în magazine cu 15% mai scump. Carcasa de porc a ajuns să coste deja 13 lei kilogramul.

Cârnaţii tradiţionali sunt cei mai bine vânduţi pentru masa de Sărbători.

Românii au început deja să îşi facă calcule şi se gândesc serios să găsescă alternative la tradiţionala carne de porc pentru masa de Crăciun.

În România, doar două judeţe nu au fost atinse de pestă. Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Inspectorii sanitari veterinari iau măsuri drastice pentru a stopa virusul. Au început prin a limita numărul de porci ce pot fi crescuţi la curte, la maximum cinci animale într-o gosopdărie. Acum continuă lupta împotriva răspândirii virusului cu o serie de controale în trafic.

Specialiştii spun că preţurile pentru carnea de porc vor continua să crească şi anul viitor.

Parteneri
3 tipuri de aplicații recomandate femeilor. Ce platforme trebuie să ai pe telefon
Printre numeroasele aplicații recomandate femeilor se numără platforme ce pot ajuta utilizatorii la nivel psihic, dar și fizic. Platformele au avansat de-a lungul anilor și acum oferă opțiuni ce pot ușura viața utilizatorilor.
Catine.ro
Ultimele știri