Este forfotă mare în fabricile de mezeluri din ţară. La Harghita, procesatorii se plâng că sunt nevoiţi să aducă carne de porc din Uniunea Europeană.
Aşadar, porcii sunt mai puţini şi costă tot mai mult. Faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, un kilogram de carne de porc se vinde în magazine cu 15% mai scump. Carcasa de porc a ajuns să coste deja 13 lei kilogramul.
Cârnaţii tradiţionali sunt cei mai bine vânduţi pentru masa de Sărbători.
Românii au început deja să îşi facă calcule şi se gândesc serios să găsescă alternative la tradiţionala carne de porc pentru masa de Crăciun.
În România, doar două judeţe nu au fost atinse de pestă. Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Inspectorii sanitari veterinari iau măsuri drastice pentru a stopa virusul. Au început prin a limita numărul de porci ce pot fi crescuţi la curte, la maximum cinci animale într-o gosopdărie. Acum continuă lupta împotriva răspândirii virusului cu o serie de controale în trafic.
Specialiştii spun că preţurile pentru carnea de porc vor continua să crească şi anul viitor.