Ministerul Educației nu renunță la introducerea examenului de admitere la liceu. Ecaterina Andronescu susține că în țara noastră există elevi care ajung să termine clasa a VIII-a fără să știe să facă un calcul matematic simplu, considerând acest aspect inacceptabil.
În aceste condiții, Ministrul Educației spune că nu poate introduce examenul la mijlocul anului școlar, motiv pentru care elevii care termină anul acesta ciclul gimazial nu vor fi supuși acestui tip de test. Cel mai probabil, examenul de admitere la liceu va debuta în anul școlar 2019-2010.
„Nu putem să schimbăm nicio regulă a jocului în timpul jocului. Deci, anul acesta toate evaluările se vor da exact aşa cum au fost anunţate la începutul anului”, a declarat ministrul Educației, într-o emisiune, la Antena 3.
Aceasta spune, însă, că noua lege a Educației va aduce modificări majore. Una dintre ele privește evaluarea din clasa a IV-a
„Uitându-mă la rezultate am pus întrebare: Care sunt cauzele pentru care ajungem cu elevii noştri în clasa a a VIII-a şi, la evalure, constatăm că nu ştiu să calculeze, că nu ştiu să citească, că nu ştiu să scrie? Ceea ce este, fără îndoială, inacceptabil. Întorcându-ne, aşa, pe firul propriei istorii şcolare aş spune că nu trebuie să termine clasa a a IV-a nici un copil care nu ştie să scrie şi să citească. În sensul că învăţătoarea să se preocupe de acest lucru. Învăţătoarea, profesorul. Profesorii nu vor fi trași la răspundere pentru rezultatele slabe ale elevilor”, a declarat ministrul Educației.
Pe lângă propunerea Ministrul Educației de a introduce examenul de admitere la liceu, începând cu anul școlar 2019-2010, parlamentarii PNL anunță că intenționează să lanseze în dezbatere publică o inițiativă legislativă pentru modificarea legii educației.
„Pentru începutul noii sesiuni parlamentare, PNL lansează în dezbatere publică – pentru ca ulterior să depună iniţiative legislative – următoarele proiecte: modificarea Legii educaţiei naţionale, astfel încât să fie reintrodus examenul la finalul clasei a VIII-a pentru intrarea la liceu şi examenul de admitere la facultate. De asemenea, PNL propune dublarea numărului de consilieri şcolari, astfel încât şcolile să poată să asigure prin consilieri îndrumarea copiiilor pentru cel mai bun traseu educaţional. Tot pe educaţie, PNL va depune o iniţiativă legislativă pentru ca fiecare şcoală să beneficieze de cabinet medical dotat şi cu asigurarea personalului de specialitate”, a declarat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.