Antena Căutare

Mucenici 2022: Tradiții și obiceiuri de Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Ce este bine să faci

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe cei 40 de Mucenici în data de 9 martie, un omagiu adus soldaților români uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius. Iată ce e bine să faci în această zi.

Mucenici 2022: Tradiții și obiceiuri de Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Ce este bine să faci Galerie
Mucenici 2022: Tradiții și obiceiuri de Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Ce este bine să faci | Shutterstock

Potrivit tradiției populare, pe data de 9 martie, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor care sunt zile calde.

Tradiții și obiceiuri de Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Ce este bine să faci

Acesta este și motivul pentru care în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.

Citește și: Rețetă de mucenici moldovenești. Un desert pufos și gustos pentru sărbătoarea de pe 9 martie 2022

Tot în această zi se spune că se deschid porțile Raiului și mormintele, iar femeile pregătesc rețete gustoase de mâncare tradițională, de unde nu lipsesc colacii numiți Mucenici, Brădoși, Macinici, Moșii de Mărțișor sau Sfințișori, denumiri diferite în funcție de zonele țării.

Astfel, în această zi, gospodinele din Moldova pregătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă. În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, nu sunt copţi, ci fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Mucenicii sunt consumaţi după ce au fost duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi.

Citește și: Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești sau muntenești

Tradiția populară spune că astăzi bărbații consumă 40 sau 44 de pahare de vin. Tot astăzi, vor fi aprinse focurile de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp.

Pentru a avea spor la bani, bărbaţii mănâncă seminţe, iar unitatea de măsură este lingura: la un pahar de vin se consumă o lingură de semniţe de floarea-soarelui sau de dovleac.

În ziua Sfinţilor Mucenici, cu excepţia bucatelor care se împart în memoria rudelor decedate, pentru bună-sporire în familie nu se dau bani cu împrumut.

Pornirea plugului

Din bătrâni se spune că la această dată, 9 martie, când primăvara s-a instalat deja, începe plugul. Această sărbătoare care e dedicată agricultorilor se rezumă la scoaterea plugului în fața casei, semn că oamenii harnici încep să lucreze câmpul și înainte de a începe un noul an agricol, agricultorii fac o petrecere pe cinste.

Citește și: Rețetă de mucenici muntenești (în zeamă). Cum poți pregăti un desert savuros, pentru sărbătoarea de pe 9 martie 2022

În mai multe regiuni din țară, bătrânii spun că Zilele Babelor iau sfârșit și încep Zilele Mucenicilor, urmând încă trei zile în care vremea e schimbătoare, înainte de a se instala primăvara în toată regula. Cu toate acestea, se spune că Zilele Mucenicilor sau Zilele Moșilor sunt mai calde decât cele ale Babelor. Legenda spune că cei 40 de mucenici reprezintă sufletele celor 40 de moși.

Focul echinocțial

Pe lângă începerea anului agricol, această zi reprezintă și aprinderea focului echinocțial, cunoscut și drept focul purificator. Acesta este simbolul soarelui pe pământ, iar semnificația constă în arderea anotimpurilor trecute, făcând loc primăverii și momentului în care natura renaște.

Retezatul stupilor

În această sfântă zi, apicultorii scot stupii afară, curăță fagurii și recoltează mierea, potrivit calendarulortodox.ro. Mierea colectată este folosită de gospodine pentru pregătirea mucenilor. De asemenea, femeile mai în vârstă folosesc această miere pentru a pregăti leacuri băbești.

Stupii curățați se ung mai apoi cu țuică pentru că acest “tratament” va ajuta roiul să se înmulțească. După ce bărbații termină aceste trebuie din gospodărie, ei beau 40 de pahare de țuică sau vin, în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici.

(P) TrackGPS implementează soluția de notificări DTC în aplicația de Fleet Management... Ziua Femeii 2022: Felicitări cu mesaje ”La mulți ani” sau „Te iubesc, mamă” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x