- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Digi 24, că instituirea stării de alertă este necesară pentru a avea "pârghiile" de a impune carantina într-o localitate în care există un număr mare de infectaţi cu SARS-CoV-2, dar şi pentru a putea fi detaşat personalul medical.
"Uneori, dacă este nevoie, pe baza acestor măsuri în stare de alertă putem carantina un sat, putem carantina o localitate. Fără (stare de alertă - n.r.), nu. Nu avem cadrul legal şi nu avem pârghiile pentru a putea rezolva aceste lucruri. La fel, dacă am vrea să detaşăm personal medical dintr-o unitate medicală în alta, avem încă focare active în spitale, nu putem. Dacă în starea de urgenţă puteam rezolva acest lucru detaşând dintr-o parte în alta la nivel de judeţ sau între judeţe, în acest moment în starea de alertă reuşim acest lucru cu acordul angajatului sau angajatorului. În afara acestei stări instituţionale, nu putem avea aceste ...", a explicat Tătaru.
Citește și:
Ministrul Sănătății: Prelungirea stării de alertă în România este necesară
Totodată, a spus el, prelungirea stării de alertă este necesară pentru a avea contramăsurile la măsurile de relaxare.
"Noi prelungim starea de alertă cu 30 de zile. (...) Noi urmărim fiecare zi ca evoluţie, fiecare săptămână ca evoluţie. (...) De câte ori este nevoie trebuie să găsim o stare instituţională pentru a putea avea şi contramăsurile la aceste măsuri de relaxare. Când gestionăm o măsură de relaxare ne asumăm nişte riscuri, în condiţiile în care precauţiile sau regulile de distanţare fizică nu vor fi respectate. În acelaşi timp, şi nişte măsuri de izolare. Judecăm fiecare caz în parte, fiecare anchetă în parte. Dacă face parte dintr-un focar, izolăm acel focar", a afirmat ministrul Sănătăţii.