Festivalul Neversea a început pe 7 iulie și va dura până pe 10 iulie, pe o plajă din Constanța. Organizatorii evenimentului au estimat că mai bine de 260.000 de persoane vor participa la festival. În cadrul unei conferințe de presă susținută joi după-amiaza în zona de acces a Festivalului Neversea, reprezentanții structurilor implicate au anunțat ce măsuri au fost luate pentru buna desfășurare a evenimentului muzical din Constanța.
Peste o mie de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor fi prezenți la Festivalul Neversea 2022 din Constanța
Astfel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Andreea Iliescu, a afimat în cadrul acestei conferințe de presă faptul că mai bine de 600 de polițiști vor fi prezenți în zona Festivalului Neversea, pentru a asigura măsuri de ordine și siguranță (ordine publică, investigații criminale, rutieră, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică, investigarea criminalității economice etc). La evenimentul muzical undeva vor veni peste 200.000 de persoane vor fi prezenți și câini special antrenați pentru a descoperi substanțe interzise.
"Peste 600 de poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică la Festivalul Neversea, eveniment desfăşurat în perioada 7-10 iulie, în municipiul Constanţa. Poliţiştii vor asigura măsurile de ordine pe toate palierele, vorbim aici despre ordine publică, investigaţii criminale, rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, criminalistică, investigarea criminalităţii economice şi nu numai. În medie, 150 de poliţişti constănţeni, sprijiniţi de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, vor acţiona pe linie de ordine publică pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, pe linie de investigaţii criminale, pentru descurajarea şi combaterea oricăror fapte antisociale, precum şi pe linie rutieră, pentru prevenirea şi combaterea şi, bineînţeles, pentru depistarea persoanelor care se urcă la volan sub influenţa substanţele psihoactive sau a alcoolului”, a declarat Andreea Iliescu, potrivit celor de la news.ro.
Jandarmeria Română a anunțat că a mobilizat peste 250 de jandarmi, ce vor lucra în echipe mobile de intervenție 24 din 24 de ore. Cei de la Agenţiei Naţionale Antidrog Constanţa au avut activități de informare și prevenire a consumului de droguri încă de la începutul festivalului. Potrivit lui Cristian Oprișan, Şeful Agenţiei Naţionale Antidrog Constanţa, chiar și personalul și voluntarii Neversea au beneficiat de sesiuni de informare.
"Premergător debutului festivalului, reprezentanţii noştri au derulat activităţi de informare şi prevenire a consumului de droguri pentru turiştii aflaţi pe litoral, dar şi pentru personalul angajat barman, picolo, administrator- patroni, personal de securitate din cluburile, barurile şi terasele din vecinătate. În aceste acţiuni sunt implicaţi specialişti în prevenire, psihologi, asistenţi sociali şi medici ai Agenţiei Naţionale Antidrog din Constanţa, dar şi personal detaşat pe litoral de la structura centrală şi din alte structuri teritoriale împreună cu voluntarii instruiţi în domeniul adicţiilor (…). Am discutat cu organizatorii festivalului cu privire la necesitatea informării cetăţenilor străini care participă la festival despre prevederile legale în domeniul drogurilor, prin publicarea acestora într-o limbă de circulaţie internaţională, pe site-ul oficial şi în reţelele de socializare ale festivalului. Am organizat sesiuni de informare antidrog cu întreg personalul angajat al festivalului Neversea, dar şi cu voluntarii acreditaţi, precum şi cu personalul hotelurilor aflate în vecinătatea locului de desfăşurare al festivalului”, a declarat Cristian Oprişan.
Potrivit acestuia, la Festivalul Neversea 2022, participanții pot folosi ochelarii speciali ce imită optic efectele consumului de droguri și alcool și pot beneficia de consigliere din partea unor echipe multidisciplinare formate din medici, psihologi și asistenți sociali.
Mai mult decât atât, pentru buna funcționare a Festivalului Neversea 2022, mai bine de 300 de polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă se vor afla în Serviciul pentru Supravegherea şi Controlul Frontierei de stat, dar şi pentru a participa la misiuni de asigurare a ordinii şi liniştii publice şi de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, împreună cu celelalte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne.
Vor fi prezenți 160 de pompieri, gata să intervină în situațiile în care este nevoie de acordarea unui prim ajutor. Sunt alocate două posturi medicale avansate, două autospeciale pentru transport victime multiple, o mașină de stingere cu modul descarcerare, două șenilate, precum și o ambarcațiune CBRN, menită să execute patrule în zonă. Există, de asemenea, pompieri paramedici și medici asistenți medicali ce vor acorda ajutor medical, la nevoie.