Mai exact, în România, în anul 2018, potrivit Global Cancer Observatory (GLOBOCAN), au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. Incidenţa mai mare a afecţiunii a fost identificată în rândul bărbaţilor, cu peste 8.000 de cazuri confirmate.
La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, aproximativ 10.277 de persoane pierzându-şi viaţa din cauza acestei afecţiuni.
Potrivit statisticilor, la fiecare 18 secunde, undeva în lume, o persoană îşi pierde viaţa din cauza cancerului pulmonar, afecţiunea provocând şi cele mai multe decese dintre toate cancerele.
Altfel spus, un oraş de mărimea Bucureştiului dispare anual, în lume, din cauza cancerului pulmonar, conform datelor unui comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie.
Preşedinte Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a precizat că spravieţuirea în cancerul pulmonar este în creştere şi, de aceea, un proiect-manifest al FABC în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie are ca obiectiv dublarea supravieţuirii la cinci ani în cancerul pulmonar până în anul 2025.
El a precizat şi faptul că această problemă, a cancerului pulmonar, trebuie să fie o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii, fiind necesară şi o strategie eficientă în sensul prevenţiei.
„Avem nevoie de sprijinul autorităţilor. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătăţii. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenţie, de depistare precoce, tratament şi monitorizare a acestui tip de cancer”, a mai spus Cezar Irimia, potrivit Mediafax.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, profesor doctor Ruxandra Ulmeanu, a declarat că diagnosticul pus la timp în cazul acestei afecţiuni poate salva viaţa bolnavului de cancer pulmonar.
Medicul primar oncolog, doctor Daniela Vasile a menţionat că în ultimii ani, specialiştii au făcut paşi importanţi în diagnosticul şi tratamentul cancerului pulmonar, adăugând că terapiile ţintite şi imunoterapia pot fi o şansă la viaţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer, chiar şi în stadii avansate.
În luna de conştientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie a lansat campania „Inspiră speranţă” pentru a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării în stadii incipiente a cancerului pulmonar.
Fănică nu recunoaște că a violat-o pe Luiza Melencu. Complicele lui Dincă ar putea să plece acasă în câteva ore... Vești excelente pentru pensionarii care așteaptă majorări în 2020. Mai bine de jumătate din pensii au fost recalculate...