După modelul occidental, unii antreprenori români au dorit să implementeze săptămâna de lucru de patru zile. Potrivit ObservatorNews.ro, s-a realizat recent un experiment în Marea Britanie în urma căruia s-a demonstrat că, în urma adoptării săptămânii de lucru de patru zile, randamentul angajaților a crescut. Totodată, potrivit experimentului respectiv, s-a arătat că numărul demisiilor și al concedierilor a scăzut.
O companie din România a introdus săptămâna de lucru de 4 zile. Ce avertizează economiștii, în ciuda succeselor din Occident
În ciuda succeselor înregistrate, economiștii trag un semnal de alarmă. Aceștia susțin că multe firme care adoptă acest proces de lucru se pot confrunta cu probleme, apărând chiar riscul falimentului.
Un antreprenor bucureștean a recurs la această metodă. În firma sa de proiectare s-a introdus săptămâna de lucru de patru zile. Virgil Profeanu susține că a observat că angajații săi sunt mult mai productivi decât înainte. Totodată, acesta recunoaște că ajutorul de nădejde în acest caz a fost tehnologia.
„Automatizare, adică să gândeşti procese pe care să le ajustezi şi să le ajuţi utilizând inteligenţa artificială. Dacă facem un calcul, anul trecut angajaţii noştri au avut încă treizeci şi ceva de zile în plus de concediu plătit”, declară acesta.
Deși unii angajați au fost mai reticenți la început, în timp au observat beneficiile. Claudia, arhitectă la firma de proiectare a lui Virgil Profeanu, mărturisește că, în prezent, este mult mai concentrată în timpul de lucru la sarcinile pe care le are:
„E puţin ciudat să nu ajungi vinerea la birou, dar în timp ne-am reorganizat şi cred că a fost mult mai bine aşa. E mai multă concentrare.”
Citește și: O companie mare, prezentă pe piața din România, concediază sute de angajați. De ce s-a luat această decizie
Oana Datki, specialist în HR, aduce în discuție beneficiile pentru starea de spirit și psihicul angajaților: „În mod evident este o flexibilizare, ceea ce în mod clar nu poate să aibă la nivelul individului decât efecte foarte bune în tot ceea ce priveşte starea de spirit, echilibrul psihologic, posibilitatea de a te implica în viaţa de familie, de a-ţi urma pasiunile.”
Ziua pe care o ”câștigă” angajații prin această ajustare a programului nu este văzută prea bine de analiștii economici, care consideră că firma nu va mai avea aceleași rezultate și poate ajunge la faliment.
Citește și: Topul celor mai bine plătite joburi din România. Domeniile în care angajații încasează cele mai mari salarii
„Dacă un angajat lucrează câte 4 zile pe săptămână, câte 8 ore pe zi şi îşi face doar 80% din task-urile pe care le face în 5 zile pe săptămână, compania ca să mai aibă aceleaşi rezultate va trebui să mai crească salariul cu 20% sau să mai angajze pe cineva”, susține Radu Georgescu, analist economic.
În România însă doar trei din zece companii ar face această ajustare, deși opt din zece angajați își doresc ca săptămâna de lucru să fie de patru zile.