Antena Căutare

O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, descoperită în Marea Britanie. Ce spun medicii

O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, a fost descoperită în Marea Britanie. Spre deosebire de celelalte mutații ale coronavirusului, aceasta este asociată cu o răspândire mai rapidă a infecțiilor.

Alexandru Rafila si doua imagini cu noua tulpina de sars-cov-2, care provoaca boala covid-19
O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, a fost descoperită în Marea Britanie | Profimediaimages.ro

Acum, cercetătorii încearcă să stabilească dacă situația din sudul Angliei, unde numărul cazurilor a crescut, este provocată de mutațiile cheie pe care le-au detectat la tulpina virusului.

Ce modificări a suferit SARS-CoV-2, conform experților

„Are un număr surprinzător de mare de mutații, mai multe decât ne-am fi așteptat, și câteva arată interesant", a spus prof. Nick Loman de la COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, conform BBC.

Oamenii de știință se tem că este vorba despre o adaptare importantă a corovirusului și atrag atenția asupra a două modificări.

Citește și: Ce căutări au făcut românii pe Google în anul 2020. Iată ce subiecte au fost de interes de la declanșarea pandemiei

Prima este legată de proteina spike, pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a infecta celulele umane, și a fost identificată drept Mutația N501.

Concret, săgeata face primul contact cu suprafața celulelor corpului nostru și orice schimbare care facilitează pătrunderea virusului este probabil să-i dea un avantaj.

Totuși, nu este încă clar dacă acestea îl fac mai infecțios, iar experții sunt convinși că mai e nevoie de multe studii pentru a afla răspunsul.

A doua mutație este o ștergere H69/ V70. Aceasta a apărut de mai multe ori înainte, inclusiv în cazul nurcilor infectate.

Citește și: Localitățile care intră în carantină astăzi. Ce măsuri se iau în zona Capitalei

Îngrijorarea medicilor a fost că anticorpii din sângele foștilor pacienți au fost mai puțin eficienți în lupta cu noua variantă de virus.

Ce spun medicii despre noua tulpină SARS-CoV-2

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat pentru Observator că sunt șanse mari ca vaccinurile să ofere protecție împotriva tuturor tulpinelor de coronavirus.

”Eu cred că este o nouă tulpină așa cum au apărut mai multe mutații până în momentul de față. Există această variabilitate genetică a virusului corona. E foarte probabil ca noile vaccinuri care vor fi puse la dispoziție să ofere protecție împotriva tuturor variantelor circulante de coronavirus.”, a spus Alexandru Rafila pentru Observator.

Înscrierile la Programul Rabla pentru Electrocasnice 2020 au fost amânate. Anunțul Administrației Fondului pentru Mediu... Când vor fi vaccinați anti-Covid primii români. Anunțul a fost făcut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x