O femeie din statul american Oregon a devenit prima persoană din lume care a fost infestată cu o specie de viermi care se găsesc, de obicei, în ochii bovinelor. Abby Beckley se afla la pescuit de somon în Alaska, atunci când a simţit că o jenează ceva în ochiul stâng.
„Simţeam ca şi cum aş fi avut o geană în ochi“, a povestit ea pentru National Geographic. Dar oricât s-a străduit să scoată presupusul fir de păr, tânăra de 26 de ani nu a găsit nimic. Au trecut astfel cinci zile, timp în care ochiul s-a iritat şi a devenit tot mai roşu.
„Într-o dimineaţă m-am trezit şi mi-am zis că să fie şi ultimul lucru pe care îl fac, dar o să scot din ochi indiferent ce era acolo“, spune Beckley. Fata şi-a întors pleoapa şi când a trecut cu degetul pe partea inflamată a remarcat un vierme aproape transparent.
Femeia văzuse nişte viermi asemănători în somon, aşa că a presupus că i-a transferat cumva de la peşte în ochi. A descoperit apoi că acela nu era singurul, reuşind să scoată încă cinci viermi, înainte de a ajunge la un spital din Alaska, unde doctorii nu au ştiut să îi spună ce sunt şi dacă prezentau un pericol.
Tânăra a decis atunci să se întoarcă în oraşul Portland din Oregon. Oftalmologii au trimis unul dintre viermii extraşi din ochiul ei la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
„Toţi paraziţii care ajung la noi sunt rari, dar acesta este extrem de rar“, a declarat Richard Bradbury, care conduce laboratorul pentru diagnostic parazitologic din cadrul CDC. El a trebuit să consulte o lucrare germană de cercetare din 1928, pentru a identifica specia de viermi denumită Thelazia gulosa.
În ochii lui Beckley „nu exista nicio cale prin care viermii şă-şi continue ciclul de viaţă, aşa că toţi au murit“, a explicat Bonura. Este însă un mister cum au ajuns viermii în ochii lui Beckley, dar Bonura suspectează că s-ar fi întâmplat când a trecut prin păşuni de bovine.
Pe parcursul a 20 de zile, din ochii lui Beckley au fost scoşi 14 viermi. Medicii implicaţi în acest caz sunt de părere că viermii de ochi nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
„Nu vă gândiţi că toţi veţi avea viermi în ochi. Nu numai că este extrem de rar ca o muscă de ochi să atingă globul ocular al unui om, dar este extrem de mică probabilitatea ca musca să rămână suficient timp acolo pentru a depune larvele. Cea mai bună prevenire este să alungaţi musca, dacă se întâmplă se se apropie de faţă“, spune Bonura.
Viermii sunt purtaţi de musca de ochi, care se hrăneşte din lacrimile de bovine, cai şi câini. Cel mai probabil le-aţi văzut trăind în permanenţă în jurul ochilor unui animal. Dacă puteţi depăşi oroarea viermilor şi a muştelor, acestea sunt un exemplu fascinant de supravieţuire a paraziţilor.
Specialistul care a tratat-o, Erin Bonura, spune că viermii de ochi nu pot supravieţui fără muşte. Larvele viermelui se pot maturiza doar în tractul digestiv şi în organele muştii de ochi, de unde îşi croieşte drum către gură. Când musca zboară pe un glob ocular şi începe să bea lacrimi, larvele de vierme ajung în ochiul noii gazde. Acolo îşi finalizează dezvoltarea în adulţi şi produc mai multe larve, care trebuie să fie luate de o altă muscă pentru a-şi asigura supravieţuirea.
Sursa, adevărul.