Antena Căutare

Observator Special: Statul aloca mai multi bani pentru detinuti decat pentru copii

Anual, zeci de milioane de euro intra in buzunarele “regilor asfaltului” pentru autostrazi neterminate sau drumuri care se gauresc la prima ploaie. In schimb, copiii, viitorul tarii, primesc lunar alocatii cu care parintii nu pot face mai nimic. Sumele alocate de stat pentru hrana sau diversele indemnizatii sunt o bataie de joc. Nici copiii internati in spitale nu au parte de un tratament mai bun. Spre deosebire de detinuti, care sunt adevarati bureti de fonduri.

Proiecte, proiecte si iar proiecte. Pe ele se duc an de an mare parte dintre banii de la bugetul de stat. Insa, daca milioane de euro sunt aruncate fie pe asfaltari care se fac pe ploaie, fie pe autostrazi neterminate, asistenta sociala inca asteapta. Asteapta de prin 2008, de cand dateaza ultimul act normativ care stabileste limitele alocatiilor.

Din 2008 pana acum, preturile au crescut mult, unele chiar s-au dublat si inflatia la fel. Nu este suficient.

Cam cat plateste statul pentru un copil? O suma jenanta: 42 de lei. Asta inseamna circa noua euro si jumatate pentru fiecare 3,8 milioane de copii din Romania. Anul trecut, din ianuarie si pana in septembrie, statul a platit, cumulat, alocatii in valoare de sase miliarde de lei. O suma enorma la prima vedere. Nu la fel se vede si in familiile care traiesc numai de pe urma alocatiilor.

Mai multi bani pentru copii s-ar gasi, dar asta numai daca investitiile s-ar face intr-un mod inteligent.

Dintr-un calcul simplu reiese ca pentru un kilometru de autostrada nefinalizat s-au platit 23 de milioane de euro. O asemenea suma acoperea cheltuielile cu educatia, de la clasa intai pana la facultate, pentru nenumarati copii sarmani.

Concret, un kilometru de autostrada valoreaza cat doua milioane si jumatate de alocatii de stat pentru copii. Dar sa ne indreptam atentia si asupra romanilor care, daca nu ar exista cantinele sociale, ar muri de foame. Cat credeti ca aloca statul pe hrana zilnica a acestora? Rareori peste 10 lei.

Copiii internati in spital si cei institutionalizati nu se bucura de mai multi bani din partea statului. Totusi, lor le sar in ajutor consiliile locale sau judetene, care mai pun cativa lei peste ce vine de la bugetul central.

Situatia se schimba radical atunci cand vine vorba despre detinuti. Lor le revin, lunar, 2.000 de lei din partea statului. Sunt banii pentru mancare, cazare, dar si pentru cursuri de formare, ca poate vor sa se reorienteze profesional. Ba mai mult, daca se poarta frumos, ies si mai repede de dupa gratii. Oricum, statul se straduieste sa-i aduca pe calea cea dreapta, macar prin programul foarte ordonat.

Deci, 20 de lei pe zi pentru un detinut si nici 10 lei pentru un om sarac lipit pamantului, care n-a facut rau nimanui. Iar comparatiile pot continua. Am putea vorbi la nesfarsit despre fantanile cantatoare, despre telescaunele inutile si despre salile de sport in saturi cu populatie preponderent batrana, care au avut prioritate in fata scolilor care nu au toaleta in interior si in fata spitalelor fara aparatura.

Ministerul Educatiei a inceput recensamantul copiilor pana in sapte ani... Mort din cauza unor bidoane: O lovitura puternica de pumn i-a adus moartea unui brailean...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x