Și tocmai acest timp nu îl ai, pentru că este nevoie să te ocupi rapid de tot ce înseamnă organizarea unei înmormântări, obținerea actelor de care este nevoie și multe altele.
Este destul de solicitant, și chiar nu îți mai rămâne deloc puțin timp în care să te retragi în tine, să îți iei un ultim rămas bun așa cum se cuvine de la cel care a părăsit această lume! De fapt, nu trebuie să fie așa, iar în acest caz, de mare ajutor sunt firmele de servicii funerare profesioniste.
Ajutorul tău la nevoie
Este mult mai simplu acum să rezolvi tot ceea ce ține de înmormântare, priveghi, pomenirea de după și multe altele, pentru că știi și tu, există acele agenții de pompe funebre care se pot ocupa de toate aceste aspecte în locul tău.
Dacă vei alege o firmă profesionistă, sigur vei găsi aici pachete de servicii funerare pentru toate buzunarele, și în cadrul cărora sunt cuprinse multe dintre etapele care trebuie parcurse, dar și obiectele funerare de care ai nevoie.
Printre acestea se află și pregătirea corpului persoanei care a încetat din viață pentru îngropare sau incinerare. O firmă pompe funebre Dolj sau oricare alt județ, dacă este una profesionistă, se va ocupa de acest aspect, și pe care ți-l vom detalia și noi în rândurile de mai jos.
Un obicei din strămoși
Toată lumea știe că înainte de a fi încredințat pământului sau incinerat, trupul celui decedat trebuie să fie pregătit pentru asta. Toaletarea, cosmetizarea, îmbălsămarea, îmbrăcarea și așezarea corpului neînsuflețit în sicriu se practică din cele mai vechi timpuri, și are chiar și o simbolistică aparte.
Bătrânii noștri îi acordau importanța cuvenită și chiar își pregăteau din timp toate cele necesare – în special hainele pentru ultimul drum, pentru ca toți cei rămași în urmă să știe cu ce anume să îi îmbrace pentru înmormântare.
Existau oameni care se ocupau de spălatul celui decedat – care se făcea respectând anumite reguli, îmbrăcarea lui și așezarea corpului în sicriu. Toate acestea au rămas valabile și în prezent, numai că de data aceasta sarcinile nu vor fi executate de cineva din familie, ci de personalul specializat de la o firmă de pompe funebre.
Și, trebuie să recunoști, este un mare avantaj, printre multe altele de care ai parte atunci când apelezi la o agenție de servicii funerare.
Cum se procedează în zilele noastre
În prezent, lucrurile s-au mai schimbat față de acele vremuri de odinioară, dar asta nu înseamnă că s-a diminuat în vreun fel respectul cuvenit față de cel care tocmai ce a încetat din viață. Dar, să vedem cum se procedează.
De regulă, dacă decesul s-a produs la domiciliu, membrii familiei au obligația de a contacta cât mai rapid o agenție de pompe funebre profesionistă. Nu contează dacă încetarea din viață a intervenit pe timpul zilei sau al nopții, fiind vorba despre profesioniști, vei găsi pe cineva care să îți răspundă la telefon și care se va ocupa de serviciile necesare în acest caz.
Preluarea corpului trebuie să se facă foarte rapid, pentru că sunt multe de făcut și dus la bun sfârșit, iar cele trei zile până la înmormântare trec chiar foarte rapid.
Spălatul și îmbrăcatul celui decedat
Cele două operațiuni au loc, de regulă, într-un spațiu special amenajat în acest scop al agenției de pompe funebre, și sunt efectuate de personal specializat în așa ceva.
De regulă, tot cu acest prilej are loc și îmbălsămarea corpului care, doar cu mici excepții legale, este obligatorie. Dar nu este vorba doar de cadrul legal aflat în vigoare, ci și de faptul că în acest fel corpul persoanei decedate se păstrează mult mai bine până la înmormântare, dar este și mult mai igienic și sănătos așa.
Îmbrăcarea defunctului
Românii sunt recunoscuți pentru faptul că au destul de multe superstiții și tradiții. Nu chiar ca italienii, dar nici departe nu suntem. De aceea, chiar și când avem de a face cu îmbrăcarea trupului celui care a încetat din viață există unele reguli nescrise după care se ține cont.
Cel mai bun exemplu este atunci când avem de a face cu tineri care încă nu au apucat să se căsătorească, și în cazul lor se optează pentru un costum de mire – în cazul bărbaților și rochie de mireasă – pentru femei.
În schimb, dacă persoana decedată era sau fusese căsătorită, se optează pentru haine sobre, costum sau rochie.
În unele locuri de la noi din țară există însă și tradiția ca persoana decedată să fie îmbrăcată în costumul popular specific zonei, dar cu unele accesorii specifice, cum ar fi o cunună de flori pentru fetele nemăritate și un batic pentru femeile căsătorite sau mai în vârstă.
Familia este cea care le va oferi celor de la firma de pompe funebre hainele cu care dorește să fie îmbrăcat defunctul, iar alegerea lor le aparține. După cum spuneam mai sus, mulți dintre cei în vârstă își aleg din timp hainele pentru acest moment, dar nu este obligatoriu.
După ce toaletarea, cosmetizarea, îmbălsămarea și îmbrăcarea trupului neînsuflețit s-a încheiat, urmează așezarea acestuia în sicriu și transportul la casa mortuară sau capela unde va avea loc priveghiul.
Noi imagini scandaloase cu Părintele Calistrat. Cât i-a cerut unei enoriașe pentru un pomelnic, deși ea a spus că nu are... (P) Ce ar trebui să știi despre un cămin de bătrâni?...