Prin pelerinaje, vizitând și venerând locuri sfinte precum moaștele, mănăstirile sau icoanele făcătoare de minuni, oamenii se apropie mai mult de Dumnezeu. Este un prilej pentru rugăciune intensă pentru iertarea de păcate, pentru vindecarea de boli și pentru a le merge bine în viață, dar și un prilej pentru a-i mulțumi Domnului pentru tot ce este bun în viața lor.
Astfel, prin rugăciune și prin atingerea locurilor sfinte, a moaștelor sau iconelor, pelerinii își intensifică credința și iubirea de Dumnezeu într-un mod foarte intens.
În altă ordine de idei, pelerinajul este o căutare de sine, încercarea de a deveni mai buni, căutarea sensului vieții, pentru cei care nu l-au găsit încă și a menirii. Mai mult, prin pelerinaj oamenii se caută reciproc și se întâlnesc în mod spontan și misterios. Tocmai de aceea Avraam a devenit o icoană spirituală a pelerinajului și le recomandă creștinilor două pelerinaje pe care să nu le rateze în 2022.
1. Pelerinaj la Mănăstirea Prislop
Mănăstirea Prislop este situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. Biserica mănăstirii a fost declarată monument istoric. Este însă un lăcaș sfânt, vizitat zilnic de multe persoane, pelerini sau nu, aflate în căutarea Domnului, care doresc să se roage pentru familie și pentru ei, pentru sănătate și o viață fără griji.
Plecarea către Mănăstirea Prislop de face din București, de la baza Dealului Patriarhiei și are loc pe traseul București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Petroșani –Târgul Jiu și retur. Durata pelerinajului este de două zile.
În prima zi se va face o oprire la Mănăstirea Cozie, unde se află mormântul domnitorului Mircea cel Bătrân, apoi se va vizita Mănăstirea Turnu. Se va face apoi cazarea la un hotel sau o pensiune din Hunedoara sau Orăștie.
A doua zi, dimineața, se va pleca la Mănăstirea Prislop, unde pelerinii se vor închina si se vor ruga la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Apoi se va vizita grota (peștera) în care s-a nevoie Sfântul Ioan de la Prislop si se va face participarea la Sfânta Liturghie. Traseul va fi continuat apoi prin Defileul Jiului și se va face o oprire la Mănăstirea Lainici unde se afla Moaștele Sfântului Cuvio Irodion și Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Ultima oprire se va face la Mănăstirea Govora unde se află pictura Maicii Domnului Inaripată și se efectuează întoarcerea în București.
Tariful pentru pelerinajul la Mănăstirea Prislop este de 250 de lei de persoană și nu include mesele din timpul zilei sau intrările la obiectivele turistice. Pelerinii vor beneficia însă de transport cu autocar clasificat, cazare si un ghid teolog, autorizat.
Muntele Athos sau Atos este un munte, dar și o peninsulă, situat în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală. Aici se află 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc peste 1.500 de monahi ortodocși.
Accesul pe Muntele Athos nu este permis femeilor. Aici pot veni, în pelerinaje, doar bărbații. Intrarea pe munte se face, de regulă, cu feribotul, prin portul de la Uranapoli, sau prin portul de la Ierrisos.
Insaă, înainte de îmbarcarea pe feribot, orie pelerin sau vizitaor trebuie să obțină un diamonitirion - o formă de viză bizantină care este redactată în limba greacă și datată folosind calendarul iulian, care este semnată de patru secretari ai unor mănăstiri importante. Acest document atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte și de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului.
Pelerinajul la Muntele Athos dureaza șase zile și costă 350 de euro de persoană. Tariful include: transportul cu microbuz, taxe de drum, de pod, parcări, cazare și masa în Sfântul Munte în condiții de mănăstire.
În tot acest timp se vor vizita mănăstirile de pe Muntele Athos, credincioșii vor participa la sclujbe și se vor ruga intens la Dumnezeu.
Despre Avraam Travel
Avraam Travel a fost o idee inspirata si elaborata de Costel Birleanu, fondator si administrator al Avraam Travel SRL. Ca fiu al Bisericii lui Hristos, Costel Birleanu a împărtașit de mic aceste calatorii spirituale, continuând apoi acest traseu ca pelerin cu Biserica Șerban Vodă din București, al cărui Epitrop a fost timp de 8 ani. Având în spate studii în teologie, dar și în turism, a pus bazele proiectului denumit Avraam Travel, o agenție de turism dedicată exclusiv pelerinajelor.
Avem speranța că în fiecare pelerinaj, credincioșii trăiesc cu multă intensitate taina sfințirii timpului și bucuria întâlnirii cu Hristos și cu sfinții Lui!
(P) De unde începi o schimbare în carieră... OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România a fost adoptată. Ce trebuie să știi despre acest ce...