Antena Căutare

Pericol la Centrala de la Cernavoda! Nivelul Dunarii, foarte scazut

Nivelul scazut al Dunarii pune in pericol Centrala Nucleara de la Cernavoda. Cele doua reactoare, racite cu apa din fluviu, ar putea fi oprite. Pe langa asta, sute de mii de romani, care isi iau apa din Dunare, ar putea avea de suferit.

In prezent, nivelul apei in bazinul de aspiratie este de 3 metri, fata de nivelul mediu, care era de 4,5 metri

In 2003, reactorul numarul 1 al Centralei, care asigura o cincime din necesarul de energie al Romaniei, a fost oprit timp de trei saptamani, pentru ca apa din bazinul de aspiratie ajunsese la nivelul critic de 2,5 metri. Asta inseamna ca acum suntem, practic, la un pas de acelasi scenariu.

"Daca, de exemplu, apa scade pana la 2,35 metri, atunci initiem procedura pentru oprirea celei de-a doua unitati", a atentionat Budulan.

Desi sunt nevoite sa ia in calcul oprirea celor doua unitati ale centralei, autoritatile spun ca, cel putin pentru o saptamana, situatia este sub control.

Dar problemele nu se termina aici. Toti oamenii din orasul Cernavoda iau apa potabila din Dunare. Riscul sa nu aiba ce sa bea creste cu fiecare zi.

"In cazul in care nivelul Dunarii va scadea mult sub nivelul prizei de apa, noi vom lansa pe apa un ponton cu pompele aferente ce vor asigura debitul de apa necesar", a precizat Irina Oprea, purtatorul de cuvant al Regiei Autonome Judetene de Apa.

Aceeasi problema o au toate orasele riverane, cum ar fi Drobeta-Turnu Severin, Turnu Magurele, Giurgiu, Calarasi, Braila, Galati sau Tulcea.

Cat despre traficul pe Dunare, el a fost complet dat peste cap. Peste 250 de nave sunt blocate în albia fluviului, din cauza nivelului scazut al apei.

Sursa: Antena3

Accident in Pantelimon: O femeie a murit, doi copii raniti... Alerta bacteriologica in vami! TIR-urile de flori si seminte din Olanda, oprite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x