- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Infiintata in anul 2001, cu scopul de a administra terenurile agricole ramase in proprietatea statului, Agentia Domeniilor Statului (ADS) s-a dovedit a fi o sursa importanta de bani pentru toate partidele care s-au aflat la putere in ultimii zece ani. Dar, asa cum aratam intr-un articol precedent, sub titlul „ADS - anticamera puscariei", pentru manariile facute, trei dintre cei cinci fosti presedinti ai institutiei, si anume, Vasile Cristinel Candet, Corneliu Popa si Daniel Dragan, au facut obiectul unor dosare consistente de cercetare penala, ultimul dintre ei fiind chiar condamnat la sase ani de inchisoare, pentru retrocedarea ilegala a unei mari suprafete de teren, cu un prejudiciu de ordinul zecilor de milioane de euro.
Incheiate la limita legii, multe dintre contractele de concesiune a acestor terenuri au fost atacate in instanta de cei care s-au considerat nedreptatiti de ADS. Ca urmare, pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara se afla si azi in derulare numeroase astfel de procese.
In litigiul prezentat de noi sunt implicate, alaturi de ADS, firmele A&S International 2000 SRL Bucuresti si Vitifam SRL Fetesti, judetul Ialomita. Cele doua firme se lupta pentru dreptul de concesionare a circa 8.000 de hectare de teren arabil situat in Balta Ialomitei, teren care a apartinut societatii comerciale Agrozootehnica Stelnica - o fosta IAS - falimentata la inceputul anilor 2000. In anul 2003, firma Vitifam a cumparat de la lichidatorul desemnat de judecatorul sindic activele societatii, in speranta ca ADS ii va concesiona, ulterior, conform Legii 249/2003, prin atribuire directa, cele circa 8.000 de hectare de teren aferente acestor active. Numai ca ADS, condusa la acea vereme de Corneliu Popa, a refuzat acest lucru si, in mai 2004, a concesionat terenul in cauza, prin licitatie publica, pentru o perioada de 49 de ani, firmei A&S International 2000 SRL (care lucreaza terenul si in prezent, potrivit contractului).
In aceste conditii, Vitifam a actionat in instanta Agentia Domeniilor Statului, solicitand nu numai acordarea concesiunii, ci si despagubiri de milioane de euro, inclusiv pentru subventiile care i s-ar fi cuvenit pe suprafata in cauza. Dupa ani in sir de judecata, atat la fond, cat si la apel, instanta i-a dat castig de cauza firmei Vitifam. Dar ADS si A&S International au facut recurs si, in anul 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie, a admis recursul, a casat sentinta si a trimis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti, unde se afla si in prezent.
Citeste articolul integral in Jurnalul!
Foto: Jurnalul National
Timisoara: Jurnalisti, agresati pe strada de o grupare de romi... Tanara decedata la spitalul din Targu Jiu, tratata cu aparatura defecta...