Antena Căutare

Poluare București. Topul celor mai poluate orașe din România

Poluare București. Topul celor mai poluate orașe din România arată că nivelul de poluare în București nu este nici pe departe cel mai ridicat din țară, așa cum foarte mulți oameni consideră.

Poluare București. Topul celor mai poluate orașe din România Galerie
Poluare în Bucuresti- Topul celor mai poluate orașe

Poluare București. Topul celor mai poluate orașe din România arată că nivelul de poluare în București nu este nici pe departe cel mai ridicat din țară, Capitala situându-se pe locul 4.

După tutun, poluarea este cea mai nocivă asupra sistemului respirator, spun medicii. Poate duce la astm bronşic, dar şi la boli cardiovasculare sau chiar cancer. Mai mult, poluarea afectează creierul și poate duce la diabet. Numărul anual de decese cauzate de poluare - 7 milioane- îl depăşeşte pe cel cauzat de război, crime, tuberculoză, HIV, SIDA şi malarie la un loc, susțin experții.

Un clasament al celor mai poluate oraşe din lume în anul 2018 arată și care este nivelul de poluare în România. 22 de oraşe de la noi au ajuns în acest studiu, iar surpriza este că Bucureştiul nu doar că nu este pe primul loc, nu se află nici măcar în primele trei orașe cu cea mai mare poluare de la noi din țară.

Astfel, cel mai poluat oraş din România, în 2018, este Iaşiul, urmat de Cluj-Napoca şi Braşov, Bucureștiul fiind pe locul 4 în România și pe 680 în lume. La polul opus se află Constanţa, Brăila şi Galaţi.

Poluare în București, nivel record în ultimele luni

Cu toate acestea, în București, în ultimele patru luni, s-au înregistrat valori record ale nivelului de poluare.

Printre motivele pentru care în Bucureşti se înregistrează aceste valori record de poluare se numără traficul intens, procesele industriale, dar şi mijloacele de încălzire. Din aceste cauze valorile de poluare au fost chiar şi de nouă ori mai mari decât limitele admise.

Stațiile Ministerului Mediului care măsoară poluarea aerului în București arată aproape zilnic depășiri pentru poluarea cu praf (PM10 și PM2,5) unde valorile maxim admise sunt depășite și de 2-3 ori.

În România au loc anul 28.000 de decese premature produse din cauza poluării aerului cu particule fine. Cu toate acestea ONG-urile susţin că autoritățile nu fac nimic pentru a limita pericolul aerului toxic din București.

Top 10 cele mai poluate orașe din România, în 2018

Poluare București. Topul celor mai poluate orașe din România

La nivel mondial, poluarea din România este considerată moderată, potrivit IQAir Air Visual, însă în Europa este în topul celor mai poluate țări.

În ceea ce priveşte clasamentul la nivel global, acesta este dominat de localităţi din India, China şi Pakistan. Potrivit OMS, în toată lumea, aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor asociate poluării. 28.000 dintre ei sunt din România.

Iată care sunt țările cu cel mai mare nivel de poluare din lume:

Poluare București. Topul celor mai poluate orașe din România

Cele mai poluate țări

România, trimisă în fața Curții de Justiție a UE din cauza poluării

În 2018, Italia, România și Ungaria au fost trimise în fața Curții de Justiție a UE din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter – PM10). Valorile-limită stabilite în legislaţia UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010 şi, respectiv, 2005.

În cazul în care limitele de poluare atmosferită stabilite prin legislația europeană sunt depășite, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să adopte planuri privind calitatea aerului înconjurător și să se asigure că perioada de depășire să fie cât mai scurtă posibil.

Poluare în București. Măsuri pentru reducerea poluării

Măsurile sunt simple și au fost aplicate de toate orașele civilizate din Europa pentru reducerea poluării. Acestea se află și în Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) aprobat de Consiliul General al Municipiului București, în iunie 2018.

Măsuri pentru reducerea emisiilor din traficul rutier:

  • fluidizarea traficului prin creșterea vitezei medii de deplasare în oraș prin semaforizare inteligență și finalizarea proiectelor de infrastructură necesare (pasaje, străpungeri, supralărgiri, închidere inel median);
  • Îmbunătățirea parcului auto al STB și cel privat: eliminarea autoturismelor vechi, stimularea achiziției de autoturisme noi, în special pe benzină/GPL/hibrid/electrice;
  • Încurajarea folosirii transportului în comun și a altor mijloace de transport alternative - bicicletă, prin amenajarea de benzi unice și benzi pentru biciclete.
  • Îmbunătățirea calității transportului în comun: RATB, METROREX prin dezvoltarea de noi linii și achiziționarea de autovehicule moderne.
  • Crearea de zone de emisii reduse (Low emission zones), unde traficul auto este restricționat;

Măsuri privind sistemul de încălzire al orașului:

  • continuarea modernizării centralelor termice de cvartal, a CET-urilor
  • eficientizarea consumului de energie termică prin reabilitarea rețelelor de distribuție primară și secundară a energiei termice
  • încurajarea reconectării la RADET a celor debranșați
  • continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor.

Pentru reducerea poluării mai este nevoie de creșterea eficienței programului de salubrizare a străzilor intens circulate (să se curățe praful de la rigolă), respectarea unor norme de salubrizare în domeniul construcțiilor.

Ziua Femeii pică mereu pe 8 martie. Când este Ziua Bărbatului și cum se sărbătorește... Cum arată spitalul în care Gigi Becali tratează gratuit bolnavii de cancer...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x