Antena Căutare

Debranșările de la RADET, interzise prin lege! Persoanele cu centrale termice vor plăti taxă de poluare, ca la mașini

Debranșarea din sistemul centralizat de încălzire (RADET) va fi interzisă prin lege, după ce Comisia de Indusitrii a Camerei Deputaților a votat respingerea solicitării președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii. AStfel, șeful statului nu va avea ce să facă decât să promulge legea. 

Debranșarea din sistemul centralizat de încălzire (RADET) va fi interzisă prin lege, după ce Comisia de Indusitrii a Camerei Deputaților a votat respingerea solicitării președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii. AStfel, șeful statului nu va avea ce să facă decât să promulge legea.

Astfel, în urma acestei legi, primarii vor fi obligați să decidă care sunt zonele unitare de încălzire (de obicei cartierele aglomerate, cu blocuri), iar în cadrul acestora nu se va mai aproba nicio debranșare. De asemenea, pentru a-i pedepsi pe cei care s-au debranșat deja și a-i „stimula” să se racordeze la loc la RADET, ANRE propune introducerea unei taxe de mediu (similară cu taxa de poluare la mașini) pentru fiecare centrală termică pe gaze, taxă care va fi plătită anual de proprietari. Oficialii spun că centralele de apartament poluează și românii trebuie taxați pentru asta.

Această lege este o încercare a statului de a salva de la faliment RADET-urile din marile orașe, cele mai multe aflate deja în insolvență sau cu datorii uriașe.

În urma acestui proiect de lege, debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate, conform constanțaazi.ro

Potrivit noii legi, La articolul 30, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„Art.30. – (1) Debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiții cumulative: a) acordul scris al tuturor membrilor asociației de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale; b) anunțarea operatorului care are și calitatea de furnizor și a autorității administrației publice locale cu 30 de zile înainte de debranșare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, cu respectarea următoarelor condiții cumulative: a) acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenției de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;” b) anunțarea, în scris, a operatorului care are și calitatea de furnizor, cu cel puțin 30 de zile înainte.”

O altă schimbare propusă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este introducerea unei taxe de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale.

Casa Regală anunță rugăciunile de pomenire la 1 an de la moartea Regelui Mihai... Momente de GROAZĂ! O mașină a luat foc și trecătorii au privit șocați (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x