Povestea unui erou, participant în cel mai sângeros război. La cei 102 ani, își amintește totul ca și cum ar fi fost ieri : "Nimic în lume nu-i mai sfant şi mai frumos / Decât să mori ca luptător, înfăşurat în tricolor"

Astăzi, de Ziua Naţională a României vă spunem o poveste despre curaj, omenie şi patriotism. Este povestea unui erou în viaţă, care a trăit în tranşee experienţa celui mai mai sângeros război din istoria umanităţii.

Astăzi, de Ziua Naţională a României vă spunem o poveste despre curaj, omenie şi patriotism. Este povestea unui erou în viaţă, care a trăit în tranşee experienţa celui mai mai sângeros război din istoria umanităţii.

A ştiut cum să-şi apere camarazii de război, dar mai ales patria, fără să-i fie frică nicio secundă că ar putea ajunge acasă, pus pe un tun, înfăşurat în tricolor.

Radu Moise este veteran de război, iar la cei 102 ani, pe care tocmai i-a împlinit, ne-a primit în modesta sa casă şi ne-a povestit cum a fost în Marele Război. La vârsta de 25 de ani a fost luat din satul său natal, Petrichioaia şi mobilizat pe front. De la coarnele plugului a ajuns direct în vâltoarea vieţii de soldat, gata să îşi apere ţara, chiar cu preţul vieţii.

Tânărul de atunci, Radu Moise s-a remarcat imediat în timpul instrucţiei şi a fost înaintat în gradul de caporal şi comandant al unei baterii de tunuri care trebuia să apere Capitala de raidurile aeriene ale inamicului. O responsabilitate imnsă şi o dovadă că la război se merge cu oameni curajoşi.

În timp ce Radu Moise era la război, acasă, la Petrichioaia, îl aştepta tânăra sa soţie. I s-a rupt inima în două când a aflat că bărbatul pe care îl iubea fusese rănit de o schijă. N-a stat cu mâinile în sân şi s-a dus să-l caute pe front.

După război s-a întors acasă şi şi-a continuat viaţa cu bucurii, dar şi tristeţi.ca orice om. A fost decorat cu Steaua Comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial şi înaintat la gradul de locotenent, pentru faptele sale de vitejie

Parteneri
Zodii vulnerabile. Nativii cu o sensibilitate aparte
Să accepți că te numeri printre acele zodii vulnerabile nu este deloc ușor. Nu toți oamenii își doresc să lase la vedere latura lor sensibilă. Cu toate acestea, este foarte important să lucrăm la acest lucru și să încercăm să-l îmbunătățim. Vulnerabilitățile pot fi oricând transformate în propriile noastre atuuri.
Catine.ro
Ultimele știri