Antena Căutare

Schimbare bombă în cazul profesorilor! Ce obligație vor avea în privința concediului de odihnă

Profesorii vor fi obligați să își ia toate cele 62 de zile de concediu în timpul vacanțelor elevilor, în baza unor programări, potrivit unui proiect de ordin semnat de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care este supus dezbaterii publice până pe 15 februarie.

Profesorii vor fi obligați să își ia toate cele 62 de zile de concediu în timpul vacanțelor elevilor, în baza unor programări, potrivit unui proiect de ordin semnat de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care este supus dezbaterii publice până pe 15 februarie.

Concediile profesorilor, directorilor școlilor și inspectorilor din România vor trebui să fie planificate din timp și efectuate în timpul vacanțelor școlare potrivit acestui ordin.

Programarea celor 62 de zile de concediu la care personalul didactic are dreptul pe parcursul unui an calendaristic trebuie să se facă până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.

Decizia ar fi motivată de faptul că multe cadre didactice nu beneficiază pe parcursul anului de toate zilele de concediu, zilele rămase fiind plătite din bugetul Ministerului Educației.

Articolul continuă după reclamă

Ce prevede ordinul supus dezbaterii publice

Potrivit acestui ordin, articole din Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ se modifică astfel: „Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor”.

Printr-o altă modificare a Normelor, Consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ va întreprinde măsurile necesare ca întregul personal de predare şi de conducere din cadrul unităţii de învăţământ să efectueze concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare.

Totuși, nu toți profesorii dintr-o școală vor putea pleca în același timp în concediu, deoarece școlile vor trebui să asigure personalul didactic necesar pentru desfăşurarea examenelor naţionale.

Totodată, rechemarea profesorilor din concediul de odihnă se va putea face doar în cazuri de forță majoră sau pentru chestiuni urgente care impun prezența acestora la locul de muncă și va putea fi făcută doar de directorul instituției de învățământ.

„Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat”, mai prevede ordinul.

Propunerea legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea ministrului educației și de oficializare, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Mamă și fiică, terorizate de fostul soț al femeii: "Bea și ne urmărește prin oraș, mi-a amenințat fata cu violul. A... ”Alo, Poliția? Mami mă bate!” Un copil din Suceava a sunat la 112 ca să scape de bătăile femeii care i-a dat naștere!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x