Antena Căutare

Raed Arafat, despre obligativitatea certificatului verde pentru românii care merg la restaurante, mall-uri și nunți: „Avem legea”

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea introducerii obligativității certificatului verde digital în mai multe activități.

Colaj cu Rade Arafat și o femeie ospătar Galerie
Raed Arafat susține implementarea măsurii certificatului verde la restaurante | Shutterstock & Hepta

Certificatul verde digital, care atestă vaccinarea împotriva Covid-19, testarea, sau trcerea prin boală, ar putea fi obligatoriu la intrarea în mall-uri sau restaurante, dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern în acest sens, potrivit lui Raed Arafat. Șeful DSU spune că autoritățile iau în calcul această posibilitate, cu scopul de a limita răspândirea coronaviruslui, fără să închidă localurile.

Citește și: Raed Arafat, despre vârful valului 4 al pandemiei de Covid-19. Când ar putea fi atins și cum se va gestiona

Raed Arafat susține măsura certificatului verde, cel puțin pentru localitățile cu incidența de peste 3 la mie

Raed Arafat a precizat că legea funcționării certificatului verde în România există, însă trebuie adăugate reglementări referitoare la utilizarea lui în restaurante sau mall-uri.

„Asta poate să fie la nivel de Hotărâre de guvern, Legea deja a fost emisă, trebuie doar normele de aplicare a legislației. Legea fost emisă printr-o ordonanță d eurgență care permite utilizarea certificatului verde în interiorul României”, a precizat Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat a precizat că această măsură ar putea fi aplicată cel puțin în cadrul localităților unde incidența este de peste 3 la mia de locuitori.

"În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare", a spus Raed Arafat, la Digi24.

Totodată, șeful DSU a explicat că măsura certificatului verde pentru anumite activități a fost adoptată de mai multe țări europene.

Citește și: Ce spune Raed Arafat despre o nouă carantină totală - lockdown, în valul 4. Medicii pregătesc locuri la ATI pentru copii

Cum funcționează certificatul verde digital

Certificatul verde digital poate fi accesat prin intermediul unei aplicații.

"Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc", a mai spus Arafat.

Katrina Holte a renunțat la serviciu ca să stea acasă și să se dedice complet soțului ei. Cum arată o zi din viața ei... Mia Dunn a devenit o femeie atrăgătoare după ce a slăbit jumătate din kg pe care le avea. E surprinzător ce mănâncă ziln...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x