Antena Căutare

Romania a ajuns la mila marilor producatori de vaccinuri! Institutul Cantacuzino, lasat in paragina

Romania a ajuns la mila marilor producatori de vaccinuri. Institutul Cantacuzino e in moarte clinica, din cauza indiferentei autoritatilor. Liniile de productie au fost inchise pentru modernizare. Intre timp, nici macar un vaccin din cele 400 pe care le scotea pe piata Institutul, inainte de '89, nu mai e produs.

Peste 1.400 de cercetatori lucrau in laboratoarele Institutului Cantacuzino, inainte de 1989. Romania a fost a doua tara din lume in care s-a facut vaccinare BCG, anti-tuberculoza. Tot cu vaccinuri produse in Institut, se facea si imunizarea impotriva poliomelitei si a febrei tifoide. Nici macar o doza nu era importata. Acum insa, dincolo de portile Institutului, nu se mai produce niciun ser sau vaccin.

In 1996, tara noastra si-a anuntat intentia de a adera la Uniunea Europeana. Regulile s-au schimbat inclusiv pentru Institut, iar statul roman a fost luat prin surprindere. Problemele s-au agravat de la an la an.

"Anul acesta, Romania va trebui sa importe si vaccinul pentru gripa sezoniera. Liniile de productie au intrat in modernizare, insa lucrarile nu vor fi gata la timp", a declarat fostul director al Institutului Cantacuzino, Silviu Negut.

Daca autoritatile nu se vor grabi sa rezolve situatia, specialistii de la Cantacuzino vor pleca fie in clinici private, fie la straini.

"Sunt pasionat, lucrez, lucrez dar la un moment dat simt ca trebuie sa mananc", a spus seful laboratorului de biologie moleculara, Maria Damian.

In ultimii ani, cercetatorii au supravietuit cu banii donati de diferite institutii europene. Fondurile le-au primit cu taraita, de cele mai multe ori, prea tarziu. Modernizarile incepute, de multe ori, n-au mai ajuns la final. De fiecare data, banii au fost insuficienti. Acum, intregul Institut asteapta un semn din partea autoritatilor romane. Intre timp, insa, stratul de praf de pe aparatura moderna se ingroasa de la o zi la alta.

FOTO: Intact Images

Un detinut a murit in arestul Politiei Capitalei, dupa cateva zile de greva foamei‎... Zeci de transfugi, prinsi inghesuiti intr-un TIR la granita cu Ungaria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x