Peste 1.400 de cercetatori lucrau in laboratoarele Institutului Cantacuzino, inainte de 1989. Romania a fost a doua tara din lume in care s-a facut vaccinare BCG, anti-tuberculoza. Tot cu vaccinuri produse in Institut, se facea si imunizarea impotriva poliomelitei si a febrei tifoide. Nici macar o doza nu era importata. Acum insa, dincolo de portile Institutului, nu se mai produce niciun ser sau vaccin.
In 1996, tara noastra si-a anuntat intentia de a adera la Uniunea Europeana. Regulile s-au schimbat inclusiv pentru Institut, iar statul roman a fost luat prin surprindere. Problemele s-au agravat de la an la an.
"Anul acesta, Romania va trebui sa importe si vaccinul pentru gripa sezoniera. Liniile de productie au intrat in modernizare, insa lucrarile nu vor fi gata la timp", a declarat fostul director al Institutului Cantacuzino, Silviu Negut.
Daca autoritatile nu se vor grabi sa rezolve situatia, specialistii de la Cantacuzino vor pleca fie in clinici private, fie la straini.
"Sunt pasionat, lucrez, lucrez dar la un moment dat simt ca trebuie sa mananc", a spus seful laboratorului de biologie moleculara, Maria Damian.
In ultimii ani, cercetatorii au supravietuit cu banii donati de diferite institutii europene. Fondurile le-au primit cu taraita, de cele mai multe ori, prea tarziu. Modernizarile incepute, de multe ori, n-au mai ajuns la final. De fiecare data, banii au fost insuficienti. Acum, intregul Institut asteapta un semn din partea autoritatilor romane. Intre timp, insa, stratul de praf de pe aparatura moderna se ingroasa de la o zi la alta.
FOTO: Intact Images
Un detinut a murit in arestul Politiei Capitalei, dupa cateva zile de greva foamei... Zeci de transfugi, prinsi inghesuiti intr-un TIR la granita cu Ungaria...