Medicul Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, susține că măsurile dure luate de autorități au oprit extinderea coronavirusului, astfel că numărul cazurilor a fost mai mic față de al altor țări occidentale
”Am primit o simulare făcută pe modele matematice după tipicul de la Imperial Collage din Londra, care arată că, dacă nu ar fi fost aplicate aceste măsuri, România s-ar fi putut confrunta cu aproximativ 46.600 de forme grave de boală, care ar fi depăşit cu mult capacitatea reţelei de terapie intensivă din ţara noastră. Aceste cazuri grave s-ar fi soldat cu 11.700 de decese. Iată că nu am suportat degeaba aceste două luni de zile, practic s-au salvat vieţi şi în continuare măsurile care se vor lua nu vor face altceva decât să salveze vieţi”, a declarat Emilian Popovici, potrivit Adevărul.
Medicul de la DSP Timiş afirmă că România nu are cifrele unor ţări precum Italia, Marea Britanie sau Franţa, tocmai pentru că s-a intervenit foarte repede.
”De această dată, guvernanţii au intervent profesionist, în cel mai serios posibil şi la timp. Aceste măsuri luate, comportamentul responsabil al majorităţii populaţiei au dus la această situaţie. Nu ştiu de factorul genetic, dacă există nişte particularităţi genetice deosebite pentru cei din Europa de Est. Dar ştiu sigur că măsurile luate din timp au dus la rezultatul pe care l-am prezentat. Prin blocarea transmiterii s-a câştigat timp. Să ne punem la punct spitalele, reţeaua de sănătate, să ne pregătim cu materiale de protecţie”, a adăugat Popovici.
De când circulă noul coronavirus, de fapt, în Europa! Medicii unui spital din Franța vin cu dovezi
De asemenea, medicul spune că există șanse să existe un al doilea val de coronavirus, dar trebuie să învățăm să trăim cu el.
”E posibil să vină şi un al doilea val, în noiembrie. Şansele să se obţină un vaccin ar putea fi peste un an. De aceea, trebuie să fim bine pregătiţi, să nu mai fie nevoie să întrerupem activitatea economică. Trecerea prin infecţie va fi necesară pe parcurs. Nu ne speriem că oamenii progresiv vor trece prin infecţie, cei care nu vor fi vaccinaţi, bineînţeles, ci ne-a îngrijorat posbilitatea ca un număr mare de oameni să devină infectaţi în acelaş timp. O răspândire controlată nu ridică atât de mari probleme, pentru că nu îţi blochează sistemul de sănătate. Consider că încă trei ani de zile vom mai discuta de acest Covid-19. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu el, dar va fi o reluare treptată a activităţilor cotidiene. Faptul că învăţăm să purtăm masca de protecţie, că vom învăţa să respectăm riguros regulile de igienă personală, nu ne va strica. Trebuie să ne obişnuim cu nişte aspecte noi care vor apărea în viaţa noastră. Faptul că ne vom învăţa să purtăm mască de protecţie, că ne vom învăţa să respectăm mai riguros regulile de igienă personală, că se vor termometriza oamenii la intrarea în schimbul de lucru, nu va strica nimănui cu nimic”, a mai spus Emilian Popovici, potrivit sursei citate.
Coronavirus în România, cifre oficiale
270 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România, ajungându-se astfel la 14.107 îmbolnăviri.
Astfel, numărul de cazuri noi este în scădere față de ziua precedentă (marți), când s-au înregistrat 325 de cazuri noi.
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.788 au fost declarate vindecate şi externate. La terapie intensivă sunt internaţi 244 de pacienţi.
Până acum, 858 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat.
Abia întors din infernul COVID-19 din Lombardia, medicul Alin Suciu a plecat să salveze vieți în Republica Moldova: „Tre... Vreme 7 mai 2020. Precipitații și vând puternic în aproape toată România...