Pe 23 august 1944 România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva Axei, nemţii. Această zi istorică, în comunism, era sărbătorită cu mare fast de către regim. Iată cum arăta ziua de 23 august în „epoca de aur”.
În trecut, Nicolaie Ceaușescu a declarat ziua de 23 august, zi liberă, de mare sărbătoare a poporului. Astfel, pentru această zi se făceau pregătiri intense cu mult timp înainte, în fiecare oraș din țară, pentru a desfășura programul festiv dedicat acestei zile. IMAGINI ÎN GALERIA FOTO.
Fiecare zi de 23 august era sărbătorită cu mare fast comunist, cu demonstraţii impresionante în întreaga ţară, dedicate în special cuplului Ceauşescu. „Oamenii muncii de la oraşe şi sate” erau aduşi la manifestaţii, în special în marile oraşe, pe stadioane sau în zonele centrale, iar după masa steagurile, pancartele, tablourile cu comandantul suprem şi celelalte materiale de propagandă comunistă erau abandonate şi se trecea la partea a doua, cu ieşiri la iarbă verde, mici, bere şi muzică. În asemenea ocazii autorităţile mai „deschideau robinetul” şi oamenii muncii puteau să-şi cumpere bunuri care în rest nu se prea găseau în magazine. Pepsi este un exemplu în acest sens.
Jurnalist la acea vreme, Virgil Lazăr, își amintește ziua de 23 august în comunism astfel: „Erau manifestaţii cu tribună, cu lozinci, cu pancarte, realizări, aplauze muncitoreşti. Oamenii mergeau la fabrică şi de acolo veneau încolonaţi, iar în oraş aveau stabilit dinainte locul unde se aşează fiecare întreprindere, încât să nu rămână spaţii goale. (...) Era o tribună mare şi acolo se instalau şefii. Se ţineau cuvântări şi apoi începea demonstraţia oamenilor muncii. Apoi, după manifestaţii, se ieşea la iarbă verde, la o bere, dacă era timp frumos. Tot oraşul participa la manifestări, îi adunau în fabrici şi veneau încolonaţi. Toată lumea care lucra ştia cu o zi înainte unde se duce. Nu se lucra în ziua respectivă decât în unităţile unde focul era nestins”
Trei cântece patriotice ale perioadei comuniste
1 Lumea semnelor de punctuație - cântat de soimii patriei(cântec pentru copii)
2 Partid al inimilor noastre- cântec patriotic decicat partidului comunist
3 Elena Ceaușecu- cântec de urare
Sursă: transilvaniareporter.ro, muzica.metropotam.ro
Gata, e oficial! Elevii care vor primi 3.000 de lei din partea STATULUI! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ făcut de AUTORITĂȚI... Scade Pensia de urmaș! Cui i se acordă și cum se recalculează...