23 august - Cea mai importantă sărbătoare comunistă. Ziua de 23 august a rămăs în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, motiv pentru care se organizau activităţi în „cinstea" lui Nicolae Ceauşescu.
23 august - De ce este cea mai controversată zi din istoria României
Ce s-a întâmplat pe 23 august
Ziua de 23 august este un punct de referință în istoria noastră. Pe 23 august 1939 s-a semnat la Moscova celebrul pact Ribbentrop Molotov care marchează istoria europeană şi celebrul protocol secret care ne afectează în mod direct fiind vorba pierderea Basarabiei. Pe 23 august 1944 România a trecut de partea Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, întorcând armele împotriva foştilor aliaţi, nemţii.
După cel de-al Doilea Război Mondial, 23 august a devenit ziua naţională a României, sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist. Politicienii din acea vreme au folosit evenimentele de la 23 august in folosul propriu. De la “insurecţie armată”, evenimentul a fost denumit “revoluţie de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă”. Timp de peste patru decenii regimul comunist şi-a asumat, pe nedrept acest act istoric.
Cum se sărbătorea 23 august în comunism
Ziua de 23 august era sărbătorită cu mare fast. La fel ca de 1 Mai, elevii, militarii, artiştii, instructori culturali, alături de muncitorii din fabrici şi uzine, erau obligaţi să participe la demonstraţiile în cinstea cuplului dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu. La fel ca 1 Mai, ziua de 23 august trebuia făcută tot cu oamenii muncii. Cântece, parade, tot programul era pus la punct din timp cu minuțiozitate. Nu se luau concedii și nu existau absenți nemotivați.
Cel mai mare secret al soților Ceaușescu a ieșit la lumină. „Voia să apeleze la soldați”
”Hai la lupta cea mare/rob cu rob să ne unim…”, era îndemnul versurilor din ”Internaționala”, un cântec revoluționar nelipsit de la eveniment.
Pe trotuare gestionarii magazinelor alimentare aşteptau sfârşitul demonstraţiei, obligaţi să iasă la vânzare cu vitrine şi tonete doldora cu polonezi calzi, livraţi pe post de crenvurşti, chifle cu salam, biscuiţi, eugenii, îngheţată.
Internaționala de 23 August, cântec revoluționar
După ce defilarea se încheia, se cânta ”Internaţionala”. Ca și de 1 Mai, ziua de 23 august, atât după amiaza ca şi a doua zi, însemna iarbă verde, taraf cu lăutari şi dansatori de pe la căminele culturale din judeţ şi evident însemna mirosul de mangal amestecat cu cel de cârnaţi şi mititei sfârâind pe grătar.
În prezent, majoritatea tinerilor din România nu cunosc semnificaţia zilei de 23 august. În opinia unor istorici însă, astfel de comemorări reprezintă încercările unui popor de a se afirma, motiv pentru care orice român ar trebui să cunoască semnificaţia zilei de 23 august.
surse: jurnalgiurgiuvean.ro, stiritvr.ro
Facturile la curent electric ar putea fi istorie! Statul acordă românilor câte 20.000 de lei! Ce condiții trebuie să înd... Ziua Limbii Române 31 august 2018. Care sunt cele mai vechi cuvinte în limba română...