Salariul minim pe economie s-a majorat de la 1 ianuarie de la 2.080 lei la 2.230 lei brut. Aceasta înseamnă o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era până acum, la 1.346 de lei, potrivit economica.net.
"La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020 la valoarea de 2.230 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice", explică Guvernul în Nota de Fundamentare a proiectului de HG consultat de Economica.
Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, care au vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare absolvite, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore, în medie, pe lună, reprezentând 14,044 lei pe oră.
Statisticile arată că aproximativ min 24% dintre angajaţii din România câştigă lunar salariulim pe economie. Acest procentaj însemană 1,37 de milioane de salariaţi care încasează salariul minim pe economie. La această cifră se mai adaugă 311.000 de angajaţi din construcţii care încasează salariul minim din acest domeniu, de 3.000 de lei brut lunar.
Citește și: Scenariu-bombă despre pensiile românilor! Urmează concedieri și reduceri masive din veniturile românilor
Află cum ești păcălit în sezonul reducerilor fără să îți dai seama!... Amenzi de aproape un milion de lei, după controale ale poliţiştilor la unităţi deţinătoare de valori...