Antena Căutare

Saracia si populismul nu ne dau dreptul sa fim partasi la distrugerea Deltei Dunarii

Turistii straini care nu confunda Budapesta cu Bucuresti, plaseaza pe locul I ca reprezentativitate pentru tara noastra Delta Dunarii, iar pe locul II manastirile din Moldova. Valorificarea turistica a Deltei este departe de a fi satisfacatoare, datorita faptului ca nu exista un concept economic care sa impace varza cu capra, adica, interesele populatiei locale (doar exploatarea fara restrictii a resursei piscicole) cu reglementari stricte privind accesul, camparea, navigatia, pescuitul comercial (industrial), pescuitul sportiv, trasee turistice, pescuitul familial.


*
*
Articolul continuă după reclamă

*


1. ACCESUL SI NAVIGATIA
Suntem un popor care iubim formula "gratis!" In UE, Delta noastra este cea mai mare si cea mai valoroasa fiind calcata in picioare anual de peste 100.000 de vizitatori, care lasa in urma vagoane de deseuri fara a plati nici macar modica taxa impusa de ARBDD si de Consiliul Judetean; or, fara o taxare eficienta, nici o institutie nu poate intretine la nivel european (doar suntem in UE!) curatenia si ordinea in acest paradis.

Taxe acces in celelalte rezervatii din UE:
* Parc Régional de Camargue (Franta): 8 euro/zi
* Donana (Spania): 40 euro/zi (se folosesc vehiculele administratiei)
* Delta Padului (Italia): 8 euro/zi
* Parc Ornitologique du Marquenterre (Franta): 10 euro/vizita (aproximativ 4 ore)

Taxe care ar trebui sa fie percepute pentru vizitarea Deltei:
* o zi = 20 RON
* o luna = 100 RON
* un an = 400 RON

Cine iubeste natura si implicit Delta va intelege ca este singura cale pentru administratia locala de a intretine curatenia si ordinea cu personal calificat si bine platit.
Pentru a crea locuri de munca la Tulcea si pentru a dezvolta taximetria acvatica, accesul cu barcile proprii ar trebui sa fie restrictionat. De asemenea, ar trebui imediat interzisa folosirea in Delta a motoarelor in doi timpi.

Taxa de acces in functie de capacitatea motorului
In functie de capacitatea motorului, se va gasi o formula de taxare pentru ambarcatiunile private care vor putea circula doar pe cele trei brate ale Dunarii si cateva canale principale, asa incat turistii sa poata ajunge la destinatiile dorite: hoteluri, pensiuni, campinguri amenajate. De aici, accesul pe ghioluri si alte canale se va face doar cu ambarcatiunile arondate spatiilor de cazare (motor pana 20 CP) si cu ghid atestat localnic (locuri de munca).

Taxandu-se adecvat accesul cu ambaractiuni private in Delta, o mare parte din turisti va folosi serviciile tulcenilor pentru a ajunge la destinatie, renuntand sa mai faca schi pe apa, pe ghioluri sau sa calce lebede cu salupele rapide.


2. CAMPAREA
Azi, turismul de masa in Delta a deteriorat atat ecosistemul prin camparea fara restrictii in toate zonele, chiar si strict protejate, cat si optica turistilor adevarati care iubesc si respecta natura, care vad peste tot mizeria focurilor de tabara lasata in urma de acesti "specialisti" care pescuiesc cu orice metode pentru a mai lua "gratis" niste pesti acasa (chiar si in prohibitie), neplatind in mare parte nici un leu.
Exista la ARBDD o harta a terenurilor in care investitorii sa construiacsa locuri de campare, pe care sa le foloseasca cei dornici de aventura cu cortul in conditii de igiena si ordine.


3. PESCUITUL COMERCIAL
In Delta sunt circa 1.500 de pescari cu permis de pescuit cmercial, o parte din ei chiar platind impozite!! Nu este un secret ca 80% din pestele prins in Delta se vinde le negru. Colac peste pupaza, din pestele consumat in toata tara, pestele din Delta reprezinta 2%. In contextul in care au aparut in piata romaneasca a pestelui de consum o serie de specii de pesti marini mai buni calitativ decat pestele nostru, la preturi din ce in ce mai competitive, este doar o problema de timp cand aceasta activitate se va reduce de la sine.

Complexul Razelm-Sinoe se preteaza pentru pescuitul comercial, mai ales ca, aici printr-o populare cu pesti valorosi (salau), ar mai fi o nisa foarte buna pe piata. In zona pescuiesc circa 700 de pescari, care ar putea preda pestele la un singur punct, respectand o cerinta UE - Bursa pestelui - ajungandu-se astfel si la "albirea" lui.

Aici s-ar putea pescui cu setci si navoade. In restul Deltei doar cu scule pasive-vintire-taliene. Respectandu-se in restul Deltei interdictia pescuitului la setca, s-ar crea premisele unei dezvoltari spectaculoase a turismului prin pescuitul sportiv "no kill". De asemenea, ar spori si numarul turistilor care vin pentru a urmari pasarile ichtiofage (pelicani) si nu numai.


4. PESCUITUL SPORTIV
In Spania, pe 100 km de pe raul EBRO (nu se compara cu nici macar unul din bratele Dunarii, dar mai ales cu toata Delta), din turismul cu pescuitul sportiv se realizeaza anual 30 de milioane de euro!!!, pestele nefiind comestibil datorita poluarii a doua mari ferme de pui care deverseaza toate deseurile in rau. Daca nu protejam resursa piscicola, nu ne folosesc nici cele mai frumoase spatii de cazare, nici cea mai buna infrastructura, iar turistii pescari si pasarari nu vor mai veni.

Delta are un biotop ideal pentru stiuca, pestele cel mai usor de prins, si de un pescar novice. Daca media ei azi prinsa la lanseta este de 800 gr - deci neinteresant pentru multi turisti - cu o protectie adecvata (far setca), in trei ani am avea in toata Delta multe exemplare de peste 4 kg! Am avea mii de turisti adevarati (platitori chiar si de taxa de intrare in Delta). Pensiunile ar fi pline, barcagiii buni la mare cautare, TAROM ar zbura direct Tulcea etc.


5. TRASEE TURISTICE
Reanalizarea acestora, ele fiind aprobate din 1994! Inlocuirea lor cu altele noi, pentru a le lasa pe cele vechi sa se refaca.
Pentru a crea trasee noi, ar trebui intai solutionata situatia cailor salbatici - 20.000, a vitelor lasate liber, a turmelor de oi.
Padurea Letea, monument al naturii, cea mai nordica padure tropicala din Europa, renumita pentru specii de plante unice pe glob, adaposteste astazi peste 5.000 de cai salbatici, care distrug zilnic un biotop unic. Gardul de protectie este distrus de multi ani, astfel ca si sute de vite ale satenilor se adapostesc in padure. Pentru a exploata turistic Letea, ar trebui mutati toti caii intr-o rezervatie speciala turistica cu specific cabalin, refacut gardul, trasee de vizitare cu ghid - taxa de intrare.

Astazi, in Delta, pasuneaza peste 250.000 de oi, de zece ori mai multe decat suprafata optima de pasunat!!!, mii de caini care pazesc aceste turme, aproape toti fara jujeu, caini care au decimat in mare parte animalele salbatice autohtone: capriorul, iepurele, mistretul, fazanul, potarnichea.


6. PESCUITUL FAMILIAL
A fost gandit ca un drept de subzistenta a populatiei locale, fiecare detinator avand dreptul la doua vintire, sau doua setci, sau doua lansete si la o cantiate de 3 kg de peste pe zi, fara a plati nici o taxa. Azi nu mai exista nici o regula, fiecare pescuieste cu cate scule vrea, oriunde, fara limita de cantitate.

In memoria lui Jacques Yves Cousteau si de dragul impatimitilor de Delta, acest guvern nu ar trebui sa rateze aceasta sansa istorica de a reda stralucirea binemeritata a acestei bijuterii unice, care din (pacate) fericire este pe teritoriul tarii noastre.

Sursa: www.jurnalul.ro

Socant! Bomba sexy la 450 de kilograme?... Trafic de cosmar! Transportatorii ies maine in strada...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x