Este vorba despre tinerii fermieri din România. Aceștia vor primi de la stat 39,8 milioane de euro anual. Potrivit lui Achim Irimescu, şeful secţiei Agricultură în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, plata se face dpentru susținerea veniturilor.
Achim Irimescu a explicat cum va funcționa acest venit pentru tinerii fermieri: „Un ajutor financiar suplimentar pentru tineri în Pilonul I (plăţi directe) s-a stabilit pentru prima dată în cadrul reformei PAC din anul 2013, respectiv un procent din plata directă pe hectar pentru perioada în 2013-2020. România a propus iniţial 25%, dar din păcate nu s-a reuşit să se ofere această sumă. Actualmente, tinerii în România primesc undeva la 20 de euro în plus pe hectar, ceea ce reprezintă un stimulent foarte important. Pentru perioada următoare, tinerii vor beneficia de un sprijin, stabilit deja în cadrul reformei. De exemplu, pentru tinerii din România suma anuală ca plată directă suplimentară în perioada 2021-2027 va fi de 39,827 de milioane de euro, respectiv de circa 2%. În prezent, avem 0,8%. Suma respectivă trebuie să fie alocată fie sub formă de susţinere a veniturilor din Pilonul I (plăţi directe suplimentare) fie din Pilonul I şi din Pilonul II – pe prima de instalare”
Obiectivul principal al PAC este reînnoirea generațiilor de fermieri, tinerii beneficiind de o gamă largă de instrumente printr-o combinaţie de aspecte obligatorii şi voluntare.
„Sprijinul pentru tinerii fermieri este o schemă obligatorie pentru statele membre. Fiecare stat membru trebuie să introducă în Planul strategic măsuri concrete pentru a ajuta fermierii mai în vârstă să se pensioneze şi tinerii agricultori să poate să aibă o susţinere financiară corespunzătoare. Prima de instalare creşte la 100.000 de euro şi nu mai este nevoie să cumpere utilaje”, a explicat reprezentatul României în Comitetul Special Agricol de la Bruxelles.
Acesta a mai spus și că majoritatea fermierilor din România sunt bătrâni și că PAC încurajează și susține parteneriatele între fermierii tineri.
„Statele membre pot planifica plăţi forfetare pentru fermierii în vârstă care îşi transferă permanent exploataţiile tinerilor fermieri. Este un lucru foarte important. De asemenea, susţinerea tinerilor pentru preluarea fermelor prin accesul la instrumente financiare derulate prin intermediul pilonului II al PAC (Dezvoltare Rurală), respectiv credite avantajoase, facilităţi pentru achiziţia de terenuri, dar şi politici naţionale fiscale favorabile pentru a-i încuraja să menţină activităţile agricole în zona rurală să se asocieze cu scopul de a valorifica producţia agricolă. Să sperăm că şi în cadrul Ministerului Agriculturii se vor găsi soluţii în acest sens”, a punctat Irimescu.
„În total, acest sprijin va ajunge la 1 miliard de euro, pus la dispoziţie prin bănci pentru credite către tineri”, a precizat Achim Irimescu.
Sursa: capital.ro
Citește și:
Salarii mărite pentru români! Guvernul a făcut anunțul! Cine ia mai mulți bani de la stat
Încă un urs lovit în plin pe un drum european. După imapct, animalul a fost aruncat în şanţul de pe marginea şoselei... Ninge ca-n povești în România! Stratul de zăpadă ajunge deja la aproape jumătate de metru, la munte...