- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Codul Muncii urmează să se schimbe radical, conform unui nou proiect de lege aflat încă în dezbatere publică. Vor fi condiții mai dure pentru angajatori și modificări cu privire la contractul de muncă.
Mai exact, este vorba despre șase schimbări privind munca la negru sau gri.
Prima schimbare se referă la definirea clară a acestora:
-primirea la muncă a unei persoane, fără încheierea contractului individual de muncă în ziua anterioară începerii activităţii.
-neînregistrarea contractului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
-primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
-primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
A doua schimbare constă în posibilitatea încheierii în formă verbală a contractului de muncă, lucru ce va fi valabil, echivalent cu cel încheiat în scris şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată.
Angajatorii vor putea fi sancţionaţi de Inspecţia Muncii dacă au angajaţi fără forme legale cărora le-au promis că le încheie contracte de muncă, dar nu au făcut-o.
A treia modificare prevede că actul adiţional la contractul individual de muncă va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării, nu în 20 de zile lucrătoare după producerea modificării, cum prevede în acest moment Codul Muncii, efectele producându-se pentru viitor şi nu retroactiv, cum este stipulat în prezent, scrie romaniazi.net.
A patra schimbare adusă Codului Muncii: Guvernul vrea să le acorde angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii aplicate pentru muncă nedeclarată, dacă o plătesc în 48 de ore de la comunicare.
A cincea schimbare prevede amenzi care pot ajunge până la 20.000 de lei pentru angajatorii care nu vor respecta regulile enumerate mai sus.
Ultima schimbare adusă Codului Muncii face referire la obligaţiile şi regulile clare pentru angajatori privind evidenţa timpului lucrat efectiv de angajaţi.
CALENDAR ORTODOX.1 MARTIE. Cea care a renunțat la DESFRÂU pentru Dumnezeu... PENSIE PRIVATA OBLIGATORIE 2018. Ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii...