- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Cresterea accizei la bere, fie doar si cu 10%, este o masura care nu isi va atinge scopul. Impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scazand ca urmare a contractiei pietei cauzata chiar de aceasta crestere de acciza. Mai mult, privind lucrurile in ansamblu, efectele negative vor fi fara indoiala resimtite si de principalul nostru furnizor de materii prime, sectorul agricol", a declarat, intr-un comunicat, Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei.
Cu alte cuvinte, pe langa evidentele neplaceri cauzate populatiei, o populatie pasionata de licoarea magica, si bugetul de stat va avea de suferit. Tinand cont ca taxele colectate de stat reprezinta 45% din pretul unei beri, este de asteptat ca, de la 1 aprilie, sa scada cererea. Mai putine beri cumparate, mai putine taxe colectate. Asta in cazul in care romanii nu vor renunta la alte bunuri sau alimente pentru a se bucura de o bere rece.
"Este regretabil faptul ca a fi bun platnic te pune in situatia de a te afla permanent pe lista celor vizati de cresteri fiscale. Credem cu tarie ca masurile fiscale trebuie sa se concentreze pe o stimulare a sectoarelor care au un rol de a genera valoare adaugata in economie – asa cum este cazul sectorului berii – pentru a duce la cresterea constanta a veniturilor la buget. Tocmai de aceea este nevoie de o abordare corecta din partea Guvernului, astfel incat berea sa nu fie discriminata fata de alte categorii de bauturi", a mai adaugat Constantin Bratu.
Potrivit unui studiu realizat tot de asociatia Berarii Romaniei, peste 60% dintre romani prefera berea ca bautura alcoolica. In urma acestuia s-a descoperit faptul ca oltenii sunt cei mai mari bautori de bere, 78% dintre acestia mentionand ca o consuma frecvent. Pe locul doi se afla muntenii, cu 60.3%, urmati de bucuresteni, 58%, si dobrogeni, cu 56,5%.