Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pe care unii ]l numesc și Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, a fost un martir creştin care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian. El este sărbătorit atât de ortodocşi, cât şi de catolici, în data de 26 octombrie. De asemenea, pe 27 octombrie urmează o altă sărbătoare mare pentru creșini: Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucureștiului.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru (Dimitrie cel Mare, Izvorâtorul de Mir), sărbătorit pe 26 octombrie
Sfântul Dumitru, cel care a devenit guvernatorul Tesalonicului după ce tatăl său a mers la Ceruri, este sărbătorit pe data de 26 octombrie de către toți credincioșii. În tradiția populară, Sfântul Marele Mucenic Dimitrie este considerat patronul păstorilor sau cel care usucă toate plantele. În tradițiile și obiceiurile românilor se spune că Sfântul Dumitru, zis și Sfântul Dimitrie cel Mare izvorâtorul de Mir, este cel care face căldura să intre în pământ și să facă loc frigului.
Citește și: Cea mai puternică rugăciunea pentru ajutor imediat face adevărate minuni! O rostești și vezi rapid efectele
Așa cum Sfântul Gheorghe aduce natura la viață, Sfântul Dumitru o „adoarme”, desfrunzind codrurile și natura. Pe 26 octombrie, conform tradițiilor și obiceiurilor, creștinii împart pachete cu mâncare și merg la slujbă, unde sunt pomeniți cei adormiți
Dacă vrei să îți meargă bine tot anul și să fii ferit de boli și de lovituri sau încercări de la viață, tradiția spune că trebuie să respecți și să păzești cu sfințenie această mare sărbătoare creștină.
O vorbă din bătrâni mai spune că de Sâmedru (Sfântul Dimitrie cel Mare), cei morți se fac strigoi și ies să supere sufletelor celor vii și fără de credință. Dacp vremea e frumoasă, atunci toamna o să fie una pe măsură. Dacă vremea e aspră, atunci ne așteaptă o iarnă generoasă.
Rugăciune puternică pentru ajutor imediat către Sfântul Dumitru (Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir), sărbătorit pe 26 octombrie
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Citește și: Rugăciune rapidă ca să scapi de necazurile din viața ta! Ce trebuie să rostești ca să scapi de probleme
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aliluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”, scriu cei de la ortodoxia.me.
După această sărbătoare de pe 26 octombrie vine o alta: Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucureștiului.
Rezultate Loto 23 octombrie 2022. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Modelul care nu poate zâmbi. Cum a ajuns să facă bani chiar dacă suferă de o afecțiune rară...