Ca mamă singură, pe lângă lipsa unui sprijin emoțional și prejudecățile societății, trebuie să muncești mai mult ca să-i asiguri micuțului tău alimente, haine, jucării sau șansa la o educație bună. Creșterea unui copil atrage după sine bucurii, dar și o mulțime de inconveniente, iar dacă faci asta pe cont propriu și nu știi cum să te descurci cu cheltuielile, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te organizezi mai bine.
Plătește-ți facturile la timp
Înainte de orice, atât tu cât și copilul tău aveți nevoie de stabilitate. Plata facturilor la timp te va ajuta să păstrezi locuința în care stați, indiferent că este vorba despre o casă proprie sau una închiriată. De asemenea, îi poți oferi stabilitate celui mic menținându-l la aceeași creșă, grădiniță sau școală ori plătind la timp bona astfel încât să nu fie nevoie să o schimbi prea des. Mai mult, evitarea restanțelor te va ajuta să fii mai puțin stresată și să te organizezi mai bine, ca să petreci timp de calitate cu copilul tău.
Construiește-ți un buget personal
Cu siguranță cheltuielile tale sunt foarte mari, iar veniturile vin doar într-o singură direcție. Însă, nu trebuie să te descurajezi pentru că dacă îți stabilești un buget pe baza câștigurilor obținute, te vei încadra mult mai bine cu banii în fiecare lună. Pune pe hârtie toate veniturile tale din salarii, bonusuri și prime, adaugă și alocația copilului, iar apoi notează costurile fixe pe care trebuie să le achiți în permanență, cum ar fi chiria, o rată la bancă, facturile la utilități ori grădinița celui mic. Adaugă apoi cheltuieli variabile pentru amândoi, reprezentate de haine, alimente, jucării, ieșiri în oraș sau cadouri. În cazul în care costurile tale sunt sub nivelul veniturilor sau egale, atunci ai o situație financiară foarte bună, iar dacă observi depășiri față de câștiguri, atunci încearcă să reduci din cheltuielile variabile.
Folosește liste de cumpărături
Ca să fii sigură că te încadrezi în buget, atunci când mergi la cumpărături folosește o listă prestabilită de acasă. În acest fel, vei achiziționa doar produsele de care ai nevoie, fără să pui presiune asupra veniturilor tale din cauza cheltuielilor inutile. Fără un scop precis, în mod clar vei găsi o nouă jucărie pe care să o cumperi pentru micuțul tău sau câteva haine drăguțe, chiar dacă nu are nevoie de ele. În plus, dacă știi că te organizezi mai bine singură, nu lua copilul cu tine la cumpărături foarte des pentru că nu va rezista la fel ca un adult în fața tuturor tentațiilor.
Apelează la un împrumut rapid pentru situațiile neprevăzute
Ca mamă singură, s-ar putea să îți fie greu să economisești ceva bani pentru un fond de rezervă. Totuși, situațiile neprevăzute pot apărea oricând, iar asta îți destabilizează rapid bugetul. În situația unei urgențe, apelează la un împrumut rapid în Moldova. Condițiile unui astfel de credit sunt avantajoase, poți solicita exact suma de care ai nevoie, iar banii îi rambursezi într-o perioadă scurtă de timp, fără să rămâi cu datorii pe termen lung. Prin urmare, indiferent că întâmpini o problemă medicală cu cel mic, ai nevoie de o reparație la casă sau vrei să cumperi un aparat electrocasnic, orientează-te către împrumuturile rapide ca să îți gestionezi mai bine situația financiară.
Acordă atenție reducerilor
În mod sigur nu ai prea mult timp de pierdut prin magazine, dar poți înlocui asta cu câteva minute petrecute pe internet. Mulți comercianți își prezintă campaniile promoționale pe site-urile proprii li astfel ai șansa de a fi la curent cu toate noutățile, indiferent dacă ai nevoie de produse alimentare sau haine. Fii cu ochii pe reduceri și fă-ți întotdeauna cumpărăturile atunci când poți beneficia de discounturi semnificative. În acest mod, te vei bucura întotdeauna de mărfuri bune, fără să cheltuiești prea mult.
A fi mamă singură nu trebuie să însemne doar o luptă permanentă de supraviețuire financiară. Cu puțină organizare și multă disciplină vei reuși să faci față cu succes tuturor provocărilor. În plus, acest comportament adecvat pe care îl ai în privința banilor va fi transmis și copilului tău, pentru că, nu-i așa, micuții adoptă foarte multe obiceiuri din experiențele părinților.