Un pensionar a câştigat daune considerabile, de 10.000 de lei, după ce şi-a rupt mâna în faţa unei farmacii din localitatea în care locuiește, Tătăraşi, din județul Iași. El a câştigat în instanţă un proces intentat farmaciei pe motiv că aceasta nu a curăţat gheaţa de la intrarea placată cu gresie alunecoasă.
O rampă destinată persoanelor cu handicap necurăţată a dus la deschiderea unui proces civil de lungă durată, cu acuzaţii mai rar întâlnite, notează publicația locală ziaruldeiasi.ro.
Reprezentanţii unei farmacii din Tătăraşi au fost obligaţi de instanţă să îi achite daune morale de 10.000 de lei unui bărbat care, acum trei ani, a alunecat şi şi-a rupt mâna chiar în faţa sediului lor. Pensionarul, care avea 68 de ani la data accidentului, tocmai ieşise din farmacie când a dat nas în nas cu o altă persoană. A ales să coboare în stradă pe rampa destinată persoanelor cu handicap, placată pe atunci cu o gresie alunecoasă şi care, pe deasupra, nici nu a fost curăţată de zăpadă. Pensionarul a căzut şi şi-a rupt mâna, fapt ce l-a determinat să meargă la judecată cu reprezentanţii farmaciei, care, ulterior, au şi schimbat tipul de gresie din faţa sediului.
În apărarea lor, reprezentanţii farmaciei au precizat că pensionarul a fost de vină, „întrucât, după ce a ieşit din famacie, a folosit în mod greşit rampa pentru a coborî, şi nu scara din faţa clădirii, cu menţiunea că ambele porţiuni erau proaspăt curăţate de angajaţii farmaciei“, se arată în motivarea instanţei.
Judecătorii au considerat că reprezentanţii farmaciei ar fi trebuit să ia măsuri pentru a împiedica alunecarea pe scările şi rampa din faţa unităţii, lucru pe care, de altfel, l-ar fi făcut după ce au fost daţi în judecată, reiese din motivare.
Gresia alunecoasă, invocată în instanţă
„În altă ordine de idei, fapta pârâtei constă şi în aceea că, prin aplicarea unei gresii alunecoase, a creat o stare de permanent pericol pentru persoanele care intră şi ies din farmacie, iar culpa sa nu poate fi pusă la îndoială cât timp nu poate susţine că nu avea cunoştinţă de existenţa unor soluţii tehnice de natură să preîntâmpine accidentele datorate alunecării, mai ales că ulterior a şi procedat la înlocuirea gresiei cu una având caracteristici tehnice corespunzătoare“, se menţionează în document.
Judecătorii au mai precizat că o parte din vină îi aparţine şi pensionarului, pentru că a coborât pe rampa pentru persoane cu handicap, în loc să aştepte să se elibereze scările, însă, chiar şi aşa, acesta este îndreptăţit să primească despăgubiri.
Sentinţa dată de Judecătoria Iaşi a fost menţinută în apel şi de Tribunal, însă părţile mai au dreptul să formuleze recurs.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
PENSIE ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 sau PENSIE ANTICIPATĂ 2018. Care e mai avantajoasă?... VREMEA 17 februarie. Weekend cu temperaturi anormale în toată România...