- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Situația bolnavilor de cancer care au nevoie de centrele de radioterapie din București este revoltătoare, deoarece doar unul dintre cele patru centre din Capitală funcţionează permanent, la capacitate maximă.
În ţară, ar trebui montate opt astfel de aparate, obţinute cu bani de la Banca Mondială. Pentru moment, însă, unul singur a fost inaugurat, luni, în Baia Mare.
„Credeţi că e simplu să vină cineva să spună: Mă laşi să mor? Eu mă confrunt zilnic cu treaba asta!”, a spus Bogdan Lișcu, şef secţie radioterapie a Spitalului Colțea.
La Spitalul Colțea există singura secţie care funcţionează constant în Bucureşti. Există un singur aparat, care este mai vechi de 10 ani. După normele europene, nu ar trebui să aibă mai mult de 60 de pacienţi, dar numărul real este dublu.
Răbdarea e pusă la încercare pe lista de aşteptare.
„Pentru pacienţii, care necesită internare noi având o secţie mică, se întinde undeva pentru 3 luni, pentru pacienţii din ambulatoriu cam 3 săptămâni”, a mai spus Bogdan Lișcu.
Un alt centru de radioterapie ar trebui să fie cel de la Institutul Oncologic Bucureşti, locul unde sunt trataţi cei mai mulţi bolnavi de cancer. Aici, în urmă cu o lună, medicii şi asistentele au protestat faţă de aparatele vechi de radioterapie care nu au mai primit avizul de la comisia de pentru controlul activităţilor nucleare. Aparatul de radioterapie are aproape 17 ani. Cel nou este încă în ţiplă, urmează paşii acreditării.
„Aparatul e instalat şi a trecut un prim-test pe care îl face firma care l-a instalat împreună cu fizicienii noștri. Trebuie să ne confirme că pacienţii sunt trataţi în siguranţă. Este un proces complex”, a spus Mircea Savu, șef secție radioterapie IOB.
Medicii de aici speră ca în două luni aparatul să fie funcţional şi accesibil pacienţilor. O altă problemă de care se lovesc centrele de radioterapie este lipsa fizicienilor. În această secţie, ar trebui angajaţi 8 astfel de specialişti şi doi experţi.
„Dacă s-ar respecta aceste norme peste tot în ţară, convingerea mea e că, din păcate, multe centre ar trebui să pună lacătul pe uşă”, a spus Mircea Savu, șef secție radioterapie IOB.
Ieri, însă, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a inaugurat primul centru național de radioterapie din cele 8 centre, finanţate de Banca Mondială.
Mai multe detalii sunt disponibile în clipul de mai sus din „Observator”.
Operațiunea de strângere a pachetelor cu droguri continuă la Constanța. Peste 150 de kilograme de cocaină pură, aduse de... Vacanța de Paște 2019. Când pică și câte zile libere au elevii anul acesta...