- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Prezentam in continuare un fragment din cartea istoricului american Larry L. Watts "Fereste-ma, doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al Blocului sovietic cu Romania" - o carte-bomba in istoriografia romaneasca, in curs de aparitie la Editura RAO (Lavinia Betea).
In ciuda unei ostentative lipse de reactie publica a Moscovei la actiunile Romaniei din Orientul Mijlociu, Kremlinul a persistat in tentativele sale de a-i obliga pe romani sa inceteze.
Presiunea sovietica directa asupra Romaniei pentru ruperea relatiilor cu Israelul, afirmata atat de explicit de Brejnev in timpul razboiului israeliano-arab din 1967, facea parte din acest efort. Plangerile exprimate de Stasi in februarie 1969 ca Romania "sprijinea Israelul si politica negocierilor directe dintre israelieni si arabi", ca refuza sa condamne Israelul pentru ca era un instrument al politicii agresive a SUA si ca "intensifica" relatiile cu Israelul, in loc sa inceteze o astfel de politica, erau refrene constante in rapoartele informative ale Pactului de la Varsovia si in operatiunile "partenerilor apropiati", precum INTERKIT.
Un alt element persistent l-a constituit presiunea sovietica de a rupe relatiile cu guvernele arabe moderate, solutie pe care Bucurestiul o refuza. Cand Brejnev a condamnat politicile Romaniei din Orientul Mijlociu, la o intalnire dintre cei doi conducatori, la Moscova, in mai 1970, Ceausescu a contrat exprimandu-si "surprinderea" ca Kremlinul se baza pe informatii provenite "din cercuri arabe deosebit de reactionare", referindu-se, in acelasi timp, la sprijinul acordat de sovietici regimurilor militare arabe. (...)
O deosebita atentie a acordat, in continuare, Kremlinul mutarilor Romaniei in regiune, fapt reflectat si de reactia sovietica la relatiile prietenesti stabilite de Ceausescu cu Yasser Arafat. (...) Prima intalnire dintre liderul palestinian si Ceausescu a avut loc sub auspicii egiptene, la Cairo, in aprilie 1972.
Intalnirea a "intarit suspiciunea Moscovei" fata de Arafat si a determinat Kremlinul sa ordone KGB-ului si serviciilor subordonate sa stabileasca legaturi secrete cu OEP, ca o contramasura la miscarile romanesti. (...)
Tot articolul, in Jurnalul National
Gratar de Paste cu bate si topoare... Neamt: Doua femei in stare grava la spital, dupa ce casa le-a sarit in aer...