Oficial, 1 decembrie a fost declarata zi nationala prin Legea nr. 10/1990, aprobata de Parlament la 31 iulie 1990 si publicata in Monitorul Oficial la 1 august 1990. In timpul regimului comunist ziua nationala a fost aniversata la 23 august, cand se sarbatorea minicinos "revolutia comunista", de fapt schimbarea aliantelor intr-al doilea razboi mondial. Anterior anului 1948, romanii isi aveau sarbatoarea nationala la 10 mai - "Ziua Regatului".
Traditional, in Romania ziua nationala a fost marcata de festivism organizat la varful puterii si in favoarea ei. Dupa 1990 s-a incercat continuarea manifestatiilor de amploare. In doar doua decenii insa s-au pierdut spiritul si emotia sarbatorii, inlocuite de ceremonii nu mult deosebite de intalnirile electorale.
In primii ani postdecembristi, ceremonialul s-a desfasurat in "orasul Unirii", la Alba-Iulia, unde au fost organizate si parade militare. Atmosfera sarbatoreasca a fost stricata de multe ori de incidente de natura politica, atat guvernantii, cat si liderii opozitiei fiind tinta diverselor provocari. De ceva vreme, programul dedicat zilei nationale a fost mutat in Capitala, unde momentul central al ceremoniei consta in parada militara.
Actiuni de mica anvergura au loc si in orasele resedinta de judet, marcate de discursuri ale demnitarilor locali si, uneori, de defilari ale militarilor. Mai ales in anii pre-electorali, autoritatile locale si partidele politice amenajeaza de 1 decembrie corturi de unde distribuie gratuit sarmalute si tuica fiarta, pentru a-i gratula pe romanii iesiti din case.
Aceasta sa ne fie, oare, marea sarbatoare nationala?
Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!
Foto: Intactimages