Debutul vârstei de consum a substanţelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunţă Agenţia Naţională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament că urmare a consumului de droguri. Specialiştii susţin că substanţele se găsesc prea uşor.
Potrivit ultimelor date ale Agenţiei Naţionale Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani.
“Potrivit rezultatelor(...) pe un eşantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenţîi care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile - 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanţe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
De asemenea, specialiştii mai anunţă că cele mai multe urgenţe medicale în rândul copiilor, cauzate de consumul de droguri, au fost atribuite consumului de noi substanţe psihoactive.
Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanţe psihoactive cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6% şi cocaină cu 3,3%.
Conform specialiştilor, tinerii consideră că unele droguri se pot găsi “uşor”. Aceştia iau canabisul sau noile substanţe psihoactive din locurile unde îşi petrec timpul liber: discoteci, baruri, cafenele, străzi şi parcuri, dar şi de la şcoală sau internet.
Specialiştii susţin că drogurile se găsesc uşor în România, astfel fiind încurajat consumul substanţelor în rândul tinerilor. "Drogurile devin populare în rândul elevilor. Problema este lipsa informării despre consumul de droguri real şi efectele acestuia. Copiii nu înţeleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informaţi", spune sociologul Ciprian Necula.
De aceeaşi părere este şi psihologul Keren Rosner, care susţine că accesul la droguri este uşor: “Ei (n.r. - elevii) chiar dacă ar fi tentaţi să încerce, iar procurarea drogurilor ar fi mult mai dificilă, probabil că s-ar reduce numărul consumatorilor. Posibilitatea de a face rost e la îndemână și facilitează consumul. Dacă vrea să consume, el găseşte.”
Totodată, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog mai precizează că fetele consumă mai multe substanţe sedative şi solvenţi, celelalte tipuri de droguri fiind consumate mai multe de băieţi.
Specialiştii mai susţin că motivele care îi determină pe tineri să consume drogurile sunt diferite: probleme în familie, dorinţa de a se afirma sau tendinţele grupurilor din care fac parte.
Keren Rosner mai susţine că părinţii trebuie să fie atenţi la comportamentul copiilor şi să intervină ori de cât ori observă schimbări.
Sursa: Mediafax
Notre respect, Robert! El este omul care a făcut România Mare! ”Aveți un destin tragic, dar mereu glorios!”... Ziua începe cu o veste ÎNGROZITOARE! Un copil a fost spulberat de o mașină. Nu a avut nicio șansă!...