Un studiu efectuat pe cobai arata ca mancarurile grase, bogate in calorii, afecteaza creierul, precum cocaina sau heroina.
Drogurile si mancatul excesiv de "junk food" supraincarca gradual asa numitii centrii ai placerii din creier, declara doctorul Paul J. Kenny, de la Scripps Research Institute, Florida. In cele din urma, centrii placerii cedeaza si atingerea aceleiasi placeri sau chiar sentimentul normal necesita o cantitate tot mai mare de drog sau mancare.
"Oamenii stiu intuitiv ca mancatul excesiv inseamna mai mult decat vointa. Exista un sistem in creuer ce a fost activat iar aceasta conduce la un mancat excesiv la nivel subconstient", arata cercetatorul.
In studiu publicat de revista Nature Neuroscience, Kenny si colegii sai au studiat trei grupuri de cobai, timp de 40 de zile. Unul din grupuri a primit mancare normala pentru soareci. Un al doilea grup a primi sunca, carnati, prajituri, si alte asemenea alimente, dar doar pentru o ora in fiecare zi. Un alt grup insa a primit alimente cu care se putea rasfata 23 de ore pe zi.
Cobaii care au mancat alimente umane au devenit curand obezi, dar si creierele lor s-au modificat. Prin monitorizarea implanturilor din creier s-a descoperit ca cei din ultimul grup au dezvoltat o toleranta la placerea pe care le-o ofera alimentele si trebuiau sa manance mai mult pentru a se simti bine.
Au inceput sa manance obsesiv, pana la punctul in care au continuat sa faca acest lucru si cu durere. Cand cercetatorii aplicau un soc electric
In prezenta alimentelor, cei din primele doua grupuri se fereau de mancare. Dar soarecii obezi, nu. Atentia lor era concentrata doar pe consumul mancarii.
In studiile anterioare, soarecii au demonstrat schimbari similare cand li s-a oferit acces nelimitat la cocaina sau heroina.
Jaf la un bancomat din Capitala... Romania: Investitie in inteligenta...