Antena Căutare

Studiu: Scade mortalitatea infantila, creste cea a adolescentilor si a tinerilor

In ultimele cinci decenii, la nivel global, mortalitatea este in scadere, potrivit unui studiu publicat in The Lancet. In premiera, nu copiii sunt cei mai expusi decesului prematur, ci adolescentii si tinerii adulti, categorii la care se inregistreaza rate de moralitate mai mari.

Fenomenul este cu atat mai ingrijorator cu cat la tinerii barbati intre 14 si 24 de ani, mortalitatea este de 2-3 ori mai mare comparativ cu baietii intre 1 si 4 ani.

Studiul arata ca, dupa 50 de ani, mortalitatea a scazut cu aproximativ 90% la copii, in special datorita modernizarii si maririi eficientei tratamentelor administrate in bolile infectioase. In schimb, la adolescenti, ratele de mortalitate nu inregistreaza aceeasi „prabusire", ca in cazul copiilor.

Principalele cauze de deces la tineri sunt: suicidul, violenta si accientele rutiere. Cauzele sunt valabile si in tarile dezvoltate, si in cele sarace.

Cercetatorul Russel Viner de la University College London Institute of Child Health, care a coordonat studiul, spune ca viata moderna este, totodata, si toxica pentru adolescenti si tineri. El spune ca a observat cresteri ale accidentelor rutiere, violentelor si sinuciderilor. In plus adolescenta nu mai este perioada din viata cand individul este \n cea mai buna forma din punct de vedere al sanatatii ca

Cele mai grave amenintari asupra sanatatii tinerilor, in afara saraciei, a unor epidemii sau a razboiului, deriva din comportamentele periculoase adoptate.

Studiul publicat in The Lancet considera ca, in viitor, obiectivele de sanatate publica globala ar trebui sa se concentreze asupra persoanelor cu varste intre 10 si 24 de ani.


sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro


Silviu Craescu: Basescu a venit disperat la ambasada SUA. Valeriu Turcan: Niste mizerii ordinare... VIDEO! Elevi aproape mutilati de colegi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x