În doar o lună, numărul de infecţii din Statele Unite ale Americii a crescut de la 60, la peste 85.000, lăsând în urmă China, cu peste 81.000.
După ce a fost convins că teritoriul american nu va fi afectat semnificativ de coronavirus, Donald Trump explică acum proporţiile uriaşe ale ultimului bilanţ.
„Nu sunt surprins. Se datorează modului nostru de testare. Nu ai de unde să ştii care este bilanţul, dar reprezintă un tribut adus modului de testare. Testăm un număr uriaş de oameni”, a spus Donald Trump.
În utlima săptămână, peste 3,3 milioane de americani au făcute cereri de intrare în somaj, însă preşedintele american rămâne optimist că situaţia se va remedia şi oamenii se vor întoarce la lucru.
„Trebuie să ne întoarcem la muncă. Oamenii noştri vor să muncească. Vor să se întoarcă. Trebuie să se întoarcă! Cred că se va întâmpla foarte rapid”, a mai spus Donald Trump.
Specialiştii desemnaţi să vorbească de criză insistă însă că la acest moment nu poate fi estimată data de finalizare a crizei.
„Nu tu faci calendarul, virusul este cel care face calendarul”, a raționat Anthony Fauci, epidemiolog.
Bill Gates a susţinut în urmă cu cinci ani că ar trebui ca lumea să se pregătească de pandemii ca de un potenţial război, iar din păcate acum se văd efectele acestei lipse de măsuri preventive.
„Ne confruntăm cu un scenariu de coşmar. Cazurile vor creşte exponenţial oriunde nu există o izolare serioasă”, a spus și Bill Gates.
Spitalele din Spania sunt arhipline. În Madrid, cel puţin, pacienţii au ajuns să fie trataţi pe holurile unităţilor militare. Ultimele date indică peste 4000 de morţi, bilanţ mai negru ca în China.
În Italia, numărul cazurilor confirmate a crescut din nou după 4 zile de regres. În total, sunt peste 8000 de morţi, printre care şi 37 de medici. Doar în peninsulă, peste 6200 de cadre medicale sunt infectate, iar cifrele nu sunt mai optimiste nici la nivel global.
„Una din 10 infecţii se înregistrează printre cadrele medicale şi mulţi alţii sunt în carantină, astfel că este afectată capacitatea de răspundere a servicilor sanitare în sine. Asta este ceva ce trebuie să ne îngrijoreze pe noi toţi”, a spus Hans Kluge, director regional pentru Europa OMS.
Pachetul de ajutor al UE propus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a fost respins de premierii Italiei şi Spaniei, iar liderii europeni au anunţat că vor pune la cale un nou plan cu o strategie de ieşire din criză, dar şi de recupere.
„Vom dezvolta o strategie de ieşire pentru Uniunea Europeană, care ar trebui să aibă la bază un protocol bazat pe ştiinţă, care să propună de exemplu când să renunţăm la distanţarea socială”, a spus și Ursula Von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
În ultimele 24 de ore, la nivel global, s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de cazuri şi de decese. De la începutul crizei, peste 500.000 de oameni au fost infectaţi, iar peste 24.000 au fost ucişi de coronavirus.
„Gata, şefu', gata, şefu'! Mă duc acasă, gata!”. Un polițist din București trânteşte la pământ şi loveşte cu picioarele ... Un medic de la Spitalul Polizu critică oamenii care refuză împărtășania din cauza COVID-19: ”Sunteţi răspunzători de nen...