Seceta a facut ravagii si in livezile de mere. Fructele sunt mici si patate. In plus, sunt lovite si de grindina. Producatorii se plang ca nu au cui sa le vanda.
Daca in 2011 productia de mere a fost de peste 600.000 de tone, anul acesta, se estimeaza ca va fi la jumatate. Ca merele sa nu devina hrana pentru animale, singura solutie a pomicultorilor a ramas procesarea.
Le vand pe un pret de nimic fabricilor producatoare de suc. La poarta livezii, merele pentru consum costa cel mult un 1,5 lei kilogramul, iar cele pentru procesare costa si de cinci ori mai putin.
La fabrica de suc din Vaslui se lucreaza la foc continuu in perioada aceasta. Proceseaza in fiecare zi peste 400 de tone de mere. Asta inseamna aproximativ 20 de camioane pline, iar sucul pleaca la export.
"Productia noastra este in proportie de 100% exportata, in principal, in Germania", a declarat directorul economic al fabricii, Gica Avram.
Patronii taie nemtilor facturi de aproape 5 milioane de euro pe an. Noi vindem suc strainilor, iar la iarna bem suc si mancam mere din import, la preturi, evident, mult mai mari.
Merele romanesti se vand astazi in hypermarket cu 3 lei kilogramul. In plin sezon, mere de in import, din Italia mai exact, ajung sa coste 8,5 lei kilogramul. Ce-i drept, si diferenta dintre ele este una foarte mare, mai ales daca te uiti la aspectul lor. Insa gustul lasa de dorit.
In fiecare an importam peste 40 de mii tone de mere. Cea mai mare cantitate de mere o cumparam de la italieni, de la sloveni si unguri.
Romania pierde sute de milioane de euro din cauza drumurilor proaste... Proiect: Un singur CARD pentru toate mijloacele de transport in comun din Capitala...